Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny succé? Här är spelarna som slåss om att försvara Finlands JVM-guld

Från 2016
Uppdaterad 05.12.2016 13:57.
Finland åker till VM i Kanada som regerande världsmästare
Bildtext Finland åker till VM i Kanada som regerande världsmästare, men tvingas klara sig utan profiler som Sebastian Aho, Patrik Laine och Jesse Puljujärvi då trion är upptagen av NHL-spel.
Bild: All Over Press

För ett år sedan blev det supersuccé på hemmaplan och de finländska juniorlejonen vann VM-guld. Tränaren Jukka Rautakorpi har nu tagit ut truppen som åker till Nordamerika för att försvara världsmästartiteln.

I den finländska U20-truppen ingår i det här skedet tre målvakter, tio backar och femton anfallare. Det betyder att en handfull spelare ännu kommer att skalas bort innan VM startar i Kanada på annandag jul.

Namnlistan ger ändå en bra fingervisning om Finlands styrkor och svagheter i den kommande turneringen, och skvallrar om chanserna att ta sig långt på nytt.

Målvakter:

Karolus Kaarlehto – TuTo (på lån från TPS)
Markus Ruusu – JYP Akatemia
Veini Vehviläinen – JYP

Kommentar:

Det största frågetecknet i jakten på ett nytt VM-guld.

Veini Vehviläinen förväntas tveklöst vara förstakeeper, men han pallade inte för trycket i VM för ett år sedan då Kaapo Kähkönen under turneringens gång i stället tog över som etta.

Vehviläinen har också klart förlorat kampen om förstaspaden i JYP i höst, då han bara medverkat i 8 av 26 matcher. Kraven på Jyväskylämålvakten är trots det höga, då JVM-truppens övriga målvakter är oprövade kort som den här säsongen mest stått i Mestis.

Backar:

Miro Heiskanen – HIFK
Olli Juolevi – London OHL
Otto Leskinen – KalPa
Jesper Mattila – Boston College NCAA
Jarkko Parikka – Ilves
Juho Rautanen – Jokerit
Vili Saarijärvi – Mississauga OHL
Robin Salo – Sport
Urho Vaakanainen – JYP
Juuso Välimäki – Tri City WHL

Kommentar:

Är det här den finländska juniorhistoriens starkaste backbesättning? Mycket möjligt, till och med sannolikt.

Olli Juolevi och Vili Saarijärvi var juniorlejonens främsta försvarare redan i förra VM, och duon har sedan dess samlat på sig ytterligare ett år av värdefull nordamerikansk erfarenhet inför ett VM som går i Kanada.

Robin Salo och Miro Heiskanen har i sin tur hört till de ledande backarna i sina ligalag medan Juuso Välimäki gör succé i WHL med bland annat ett snitt på över en poäng per match.

Konkurrensen om de övriga platserna i truppen är stenhård, backarna talar för att Finland kan gå hur långt som helst också i årets VM.

Olli Juolevi gjorde stor succé i JVM för ett år sedan och är med också i truppen som ska försvara det finländska guldet.
Bildtext Olli Juolevi gjorde stor succé i JVM för ett år sedan och är med också i truppen som ska försvara det finländska guldet.
Bild: All Over Press

Forwards:

Kasper Björkqvist – Providence NCAA
Henrik Borgström – Denver NCAA
Jouka Juhola – Ässät
Otto Koivula – Ilves
Janne Kuokkanen – London OHL
Joona Luoto – Tappara
Julius Mattila – Boston College NCAA
Julius Nättinen – Windsor OHL
Petrus Palmu – Owen Sound OHL
Arttu Ruotsalainen – Ässät
Aapeli Räsänen – Sioux City USHL
Eeli Tolvanen – Sioux City USHL
Kristian Vesalainen – HPK (på lån från Frölunda)
Aaro Vidgren – Lukko
Teemu Väyrynen – TPS

Kommentar:

Lukkos Aleksi Saarela är sliten och har tackat nej. Med Patrik Laine, Sebastian Aho och Jesse Puljujärvi dessutom upptagna av NHL-spel, finns bara två regerande världsmästare med på forwardssidan: Julius Nättinen och Kasper Björkqvist.

Det förutsatt att Finland inte får loss Puljujärvi från Edmonton Oilers, där han hamnat utanför den spelande uppställningen.

Det finländska anfallet är hur som helst ungt, men oerhört intressant.

Eeli Tolvanen tippas gå bland de tre främsta i nästa års NHL-draft och kan bli en sensation i VM.

Petrus Palmu och Janne Kuokkanen gör strålande säsonger i OHL och ligger bägge bland de tio bästa i poängligan i den kanadensiska juniorserien.

Henrik Borgström har också förutsättningar att bli ett stort utropstecken, helsingforsaren gick från HIFK:s A-juniorer till Denvers universitetslag och har aldrig spelat i ”vuxenserier”, men imponerade i drafttesterna och plockades i första rundan av Florida.

Superlöftet Kristian Vesalainen har också potential att kliva fram efter en halvmotig höst där han ännu inte öppnat poängkontot under sin lånetid i HPK.

Jämfört med förra årets stjärngarde ser det ändå blekare ut framåt, och det kan helt enkelt hända att konkurrenternas anfall är så mycket starkare att juniorlejonen den här gången slås ut innan finalen.

Junior-VM spelas 26.12–6.1 och tv-sänds av Yle, också med svenskt referat.

Diskussion om artikeln