Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dick Idman: Pro Finlandia är en bekräftelse på andras uppskattning

Från 2016
Uppdaterad 06.12.2016 13:15.
Dick Idman
Bildtext Dick Idman är skådespelare, regissör, och numera östnylänning.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Skådespelaren och regissören Dick Idman från Borgå är en av de tio som i år förlänas Pro Finlandia-medaljen. "En gubbmedalj", säger nypensionerade Idman skämtsamt, och syftar på att liknande utmärkelser ofta ges efter många år av trogen tjänst.

Den finlandssvenska skådespelaren och regissören Dick Idman, född i Helsingfors 1950, är en av de tio som i år tilldelas Pro Finlandia-medaljen.

Sedan ungefär ett år tillbaka bor Idman i Andersböle i Borgå. Han vågar ändå inte kalla sig östnylänning riktigt ännu.

– Jag vet inte om östnylänningarna skulle godkänna att man blir östnylänning så snabbt, säger Idman och skrattar.

Innan flytten till Borgå bodde Idman i Esbo i trettioett år. Tanken är att flytta tillbaka någon gång i framtiden.

– När det här blir så vet vi inte, så östnylänningarna lär nog få dras med mig ännu ett tag framöver.

Pro Finlandia är en bekräftelse

Då Dick Idman får frågan om vad han själv tycker att han har fått i och med Pro Finlandia svarar han kort och gott ”en gubbmedalj”.

– Jag har inte sett någon motivering, och den finns kanske till pappers någonstans, men jag kan ana att det är för en lång och trogen tjänst inom kulturen och scenkonsten till fromma eller något sådant.

Han konstaterar ändå att utmärkelsen är ett slags bekräftelse på att han har gjort någonting som någon annan har noterat i en positiv bemärkelse.

Dick Idman spelar Mannerheim.
Bildtext Dick Idman i en finlandssvensk Mannerheimparodi från 2014.
Bild: Skärmdump från Youtube

Då Idman fick veta om att han förlänas Pro Finlandia-medaljen så hann reaktionen inte bli särskilt stor. Han fick höra om det av en journalist som ringde upp honom.

– Inte betyder det ju så stora förändringar i ens tillvaro, utan det är nu en bemärkelse som är trevlig att ta emot vid ett solemnt tillfälle.

Han säger ändå att det för alla människor är trevligt att få en bekräftelse på att åtminstone någon annan än en själv tycker att man har gjort någonting bra.

Kneg och konstnärliga upplevelser

Dick Idman har jobbat huvudsakligen med finlandssvensk teater i fyrtio år, och det finns en hel del ögonblick som han minns med glädje. Han har mött både uppförsbackar och nedförsbackar under årens lopp.

– En del är kneg och annat är till och med någon form av konstnärlig upplevelse för en själv.

Enligt Idman ska man inte sakna det som har varit inom teaterbranschen. Det är sällan han blickar tillbaka för att minnas det förgångna.

Skärgårdsteatern på m/s Sälö.
Bildtext Idman har bland annat varit väldigt aktiv inom Skärgårdsteatern som turnerar i Svenskfinland varje sommar.
Bild: Skärgårdsteatern/Peter Ahlqvist

Han berättar ändå att det finns tre teatrar som han har ömmat starkt för: Teater Viirus, barnteater och Skärgårdsteatern.

Barnteater har han alltid tyckt om, och det fortsätter han också gärna med. Dessutom har Idman varit väldigt aktiv inom Skärgårdsteatern. Också där är tanken att fortsätta i någon form under de kommande åren.

För ungefär ett halvt år sedan gick Idman nämligen officiellt i pension.

– Jag har försökt jobba in mig i rollen som glad pensionär. Efter många decennier av stressfyllt och hektiskt jobbande princip hela tiden så har jag medvetet varvat ner och lyckats ganska bra med det.

Trots det blir det en del snuttjobb och konsultjobb här och där.

Rum för mer teater i Östnyland

Hur ser Dick Idman då på teater- och kulturlivet i Östnyland? Han erkänner genast att han inte är särskilt insatt.

Mest har Idman följt med amatörteatrarna på Lurens och Postbacken, och dessutom har han rest runt i Östnyland tillsammans med Skärgårdsteatern.

Under Idmans tid på Teater Viirus hade teatern dessutom extra regionteaterstöd för att kunna turnera i Östnyland.

Jag har försökt jobba in mig i rollen som glad pensionär. Efter många decennier av stressfyllt och hektiskt jobbande princip hela tiden så har jag medvetet varvat ner och lyckats ganska bra med det.

Dick Idman

Han anser ändå att det aldrig finns för lite teater.

– Jag bor där i Andersböle och där brukar grannarna berätta om de gamla goda tiderna med bröderna Lampenius och hur de åkte omkring till föreningarna. Det där tycker jag att är en tradition som gärna skulle få vara aktivare.

Idman har tidigare verkat bland annat i Österbotten. Han nämner den starka revytraditionen där, och konstaterar att den finns i någon form i Östnyland också.

Men det skulle säkert finnas mer plats för teater som aktiverar bygden och lokalsamhället.

Ingen slottsbal denna gång

I och med att Dick Idman får Pro Finlandia-medaljen är det kanske många som tror att han också är bjuden på självständighetsbalen på presidentens slott, men riktigt så är det inte.

– Så är det inte nuförtiden. Om jag minns rätt så var det förut något slags automatik i det där. Om man fick en prenikka så hamnade man på balen.

Nu ska alla medaljörer besöka statsrådets festvåning för en separat tillställning i mitten av december.

– Jag har haft nöjet att vara på en slottsbal tidigare och det är väl så att en gång är alla gånger. Det är helt okej att inte bli bjuden, säger Dick Idman.

Skärgårdsteaterns regissör Dick Idman.

Tre östnylänningar tilldelas Pro Finlandia-medaljen

Dick Idman, Kai Nieminen och Pekka Kuusisto får medalj.