Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Råttor ett bestående problem i Åbo - fågelmatare får dem att trivas

Från 2016
Uppdaterad 05.12.2016 14:40.
Råtta tittar fram bakom bladen.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Välvilliga människor matar fåglarna i Åbo centrum, och råttorna kalasar. Längs med Aura ås stränder och i Kuppis fågelpark jobbar man ständigt med att försöka hålla råttproblemen i styr berättar Markku Ruhonen, hälsoinspektör vid Åbo stad.

Fåglarna har nyligen evakuerats från fågelparken i Kuppis för att undvika att de smittas av fågelinfluensan som förekommit på Åland och i Nagu. Men helt tyst är det inte i deras inhängnad. I skenet av julljusen kan man se gråa gnagare med långa svansar fara omkring i halmen i jakt på fågelfrön och andra godsaker. Också kaninen i inhängnaden bredvid har fått sällskap av en råtta. Kaninen sitter orörlig under sin värmelampa medan råttan tömmer matskålen.

Att råttorna gillar att hålla till i fågelparken är inte konstigt.

- Råttorna finns där maten finns. Finns det ingen mat finns det inte heller råttor, konstaterar Ruhonen.

Enligt Ruhonen är fågelparken en stor utmaning. Trots flera skyltar som förbjuder besökare att mata djuren finns det många som inte kan låta bli att slänga in mat i inhängnaden. Råttbekämpningen pågår så gott som hela tiden, bland annat med hjälp av elektriska råttfällor. Nu, då fåglarna flyttas bort och det inte finns några näbbar att mata, räknar Ruhonen med att råttproblemet ska minska.

Brunråtta.
Bild: Hans-Jörg Hellwig

Åstranden är råttornas favorit

Aura ås stränder har länge varit ett problemområde. Det finns gott om passliga krypin mellan strandkantens stenar och fågelmatare håller råttorna med lättåtkomlig mat. Välvilliga människor vill mata fåglarna, men mycket av fröna som slängs på marken blir enligt Ruhonen råttmat. Ruhonen önskar att invånare inte skulle mata fåglar alls på allmänna platser. Matar man fåglar ska det ske med en automat som endast fåglar kommer åt.

Enligt Ruhonen har förbud inte haft någon effekt. En del fågelmatare har fortsatt hämta mat till åstranden trots förbud, andra hämtar till och med mat till just råttorna.

Förutom åstranden och Kuppisparken trivs råttorna speciellt bra på gamla egnahemsområden i Åbo. Råttorna håller gärna till mellan stenblocken i husgrunden och mumsar i sig äpplen som det finns gott om.

För tillfället begränsas användning av råttgift till ett visst antal veckor i gången. I framtiden kan användningen komma att begränsas ytterligare, vilket oroar Ruhonen.

- Då exploderar nog råttsituationen i Åbo, säger Ruhonen.

Diskussion om artikeln