Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottniska ödesbröder paddlar det Blåvita bandet

Från 2016
Vy från vit kajak på öppet lugnt hav.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Bertil Blom

Trots att man har cancer är man stark. I sommar ska Anders Myntti och fyra andra cancerdrabbade män paddla över 1300 kilometer runt den finländska havskusten.

Anders Myntti fick diagnosen lungcancer för fem och ett halvt år sedan. Planerna på att paddla det Blåvita bandet har funnits länge. Men det är först nu, när han mår bättre, som han bestämde sig för att göra slag i saken.

- Tidigare har jag inte vågat förverkliga planerna men nu är det dags, säger Myntti som tillsammans med fyra andra cancerdrabbade ska paddla det Blåvita bandet i maj och juni 2017.

Så här långt är det jag, Kaj Haakana, Reijo Lähdenmäki, Mikko Luokkamäki och Mikael Nylund som deltar. Vi är ödesbröder när det gäller cancer och jag känner de flesta från förrut, berättar Myntti som säger att när de väl träffas kan de stötta varandra.

- Det är det enda man kan göra för varandra. Och försöka hålla varandra på gott humör.

Äventyret startar i maj

Det är inte alla som kommer att paddla hela sträckan.

- Vi är ett par stycken som siktar på att klara hela sträckan. Andra skulle säkert orka men har familj och kan därför inte lägga ner all den tid som krävs. Själv är jag pensionär och ska försöka fixa hela Blåvita bandet. Visst kommer det att kännas jobbigt om det inte går men det är bara att acceptera det i så fall.

Anders Myntti går i skogen med sin hund.
Bildtext Anders Myntti.
Bild: Foto: Privat.

Paddlingsäventyret kommer att starta i maj.

- Vi vill gärna ha mycket ljus så att man kan paddla vilken tid på dygnet som helst. Men vattnet kommer att vara kallt så det är torrdräkt som gäller.

Myntti och de övriga paddlarna kommer genom sitt deltagande att samla in pengar till Cancerföreningen och patienter vid onkologiska avdelningen i Vasa.

Diskussion om artikeln