Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vem blir Svenska folkpartiets kandidat i Helsingfors borgmästarval - Björn Månsson säger nej

Från 2016
Vi frågade tre sfp-politiker om de vill bli borgmästare

Svenska folkpartiet i Helsingfors har som målsättning att utse en borgmästarkandidat trots att partiet har små chanser att kunna påverka i borgmästarvalet. Yle Huvudstadsregionen ringde upp SFP-profiler för att fråga om de vill bli borgmästare i Helsingfors.

Helsingfors ska göra om sin ledningsmodell och utse borgmästare istället för de stadsdirektörer staden har idag. Vänsterförbundet och Sannfinländarna har redan utsett sina borgmästarkandidater, flera andra partier avvaktar. SFP lovade tidigare i höst att partiet skulle utse en borgmästarkandidat i år, men tidtabellen har skjutits upp eftersom partiet i första hand vill satsa på att hitta kandidater till kommunalvalet.

Marcus Rantala har fått frågan om han är intresserad

Marcus Rantala är SFP:s ledamot i Helsingfors stadsstyrelse. I riksdagsvalet var Rantala nära att få ett mandat, men klarade sig inte ända fram till mållinjen. Gällande borgmästarvalet i Helsingfors säger Rantala att han inte uteslutit någonting.

- Det är för tidigt att ta ställning ännu till det. En del mänskor har närmat sig mig, både SFP-aktivister och också andra, och frågat om jag är intresserad. Det viktiga är nu är att fortsätta diskussionen inom partiets organ alltså kretsstyrelsen som beslutar om det här och sen får man se var man landar, säger Marcus Rantala.

Björn Månsson: kandidat som röstat om Guggenheim kan vara kontroversiell

Svenska folkpartiets gruppordförande Björn Månsson säger bestämt nej till tanken på att ställa upp som borgmästarkandidat i Helsingfors.

- Nej, rent ut sagt. Vi har ingen chans att få den till SFP så det är frågan om vi alls ska nominera en borgmästarkandidat. Det blir en affär för de tre stora partierna. För att vi ska kunna konkurrera borde SFP flerdubbla sitt väljarstöd, det gäller också biträdande borgmästarposterna de fyra som kommer att finnas, säger Månsson.

En möjlighet är att lyfta fram Eva Biaudet eller Astrid Thors som borgmästarkandidat, då skulle det vara en neutral kandidat som galjonsfigur.

― Björn Månsson, SFP

Problemet med att ha en egen borgmästarkandidat är enligt Månsson att fokus på personen blir stort.

- Om vi nu till exempel tar den senaste kontroversiella omröstningen om Guggenheim. Skulle vi då ha en kandidat som endera har röstat för eller röstat så kan det vara kontroversiellt i väljarnas ögon. Men en möjlighet är att lyfta fram Eva Biaudet eller Astrid Thors som borgmästarkandidat, förutsatt förstås att de kandiderar i valet, och då skulle det vara en neutral kandidat som galjonsfigur, säger Björn Månsson.

Eva Biaudet säger till Yle Huvudstadsregionen att hon inte kommenterar om hon vill bli SFP:s borgmästarkandidat. Under måndagen får Yle Huvudstadsregionen inte tag på Astrid Thors för en kommentar.

SFP har skjutit upp utnämningen av borgmästarkandidat

SFP gick i oktober ut med att partiet ska utse en borgmästarkandidat under senhösten. Nu har det klarnat att SFP skjutit upp valet av borgmästarkandidat till nästa år. Orsaken är att arbetet med att hitta kandidater för kommunalvalet har tagit upp partiets tid.

- Vår målsättning var att nu under senhösten eventuellt ha en borgmästarkandidat. Men nu har vi kommunalvalet på kommande, och vi har främst prioriterat nomineringen av kandidater till kommunalvalet. Det är den som vi har nu på gång i det här skedet, säger kretsordförande Cecilia Ehrnrooth.

Utslaget i kommunalvalet i april 2017 kommer att vara avgörande för vem som blir borgmästare i Helsingfors. Det stadsfullmäktige som väljs i april 2017 kommer att välja borgmästaren när Helsingfors gör om sin ledningsmodell. Idag har SFP fem ledamöter i Helsingforsfullmäktige.

- Också om vår borgmästarkandidat inte skulle bli vald är det väldigt viktigt att vi är med i alla diskussioner. Vi kan inte missa de diskussioner som förs mellan kandidaterna, säger kretsordförande Cecilia Ehrnrooth.

Stora partier avvaktar, Vänsterförbundet och Sannfinländarna har valt kandidat

Vänsterförbundet och Sannfinländarna har redan utsett sina borgmästarkandidater. Den 26.11. gick Vänsterförbundet ut med att Paavo Arhinmäki är partiets borgmästarkandidat. Tidigare i höst utsåg SannfinländarnaMika Raatikainen till sin borgmästarkandidat.

Socialdemokraterna, De Gröna och Samlingspartiet har inte ännu valt sina borgmästarkandidater. Socialdemokraterna för diskussioner med potentiella kandidater men fattar beslut om saken först efter årsskiftet. De gröna kommer också att vänta över årsskiftet med att utse kandidater.

Diskussion om artikeln