Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jesse Puljujärvi kan bli aktuell för JVM – sidsteppad i NHL för tillfället

Från 2016
Uppdaterad 05.12.2016 15:12.
Jesse Puljujärvi med guldmedaljen, U20-VM 2016.
Bildtext Favorit i repris vid årsskiftet?
Bild: All Over Press

Det är fortfarande möjligt att Finland får en jätteförstärkning i junior-VM i Kanada. Jesse Puljujärvi har svårt att rymmas med i Edmonton Oilers uppställning just nu.

Förra vintern ledde Jesse Puljujärvi succékedjan med Patrik Laine och Sebastian Aho som förde Finland till ett bejublat guld i U20-VM i ishockey.

Sedan dess har hela tonårstrion flyttat från de inhemska rinkarna till NHL. Medan Laine och Aho gör väl ifrån sig i Winnipeg Jets respektive Carolina Hurricanes, är Puljujärvis situation besvärligare.

Jesse Puljujärvi i Edmontos tröja
Bildtext Jesse Puljujärvi har hittills gjort ett mål under rookiesäsongen i Oilers.
Bild: Terry Lee/Icon Sportswire

Puljujärvi har fått sitta på läktaren i Edmonton Oilers tre senaste drabbningar, precis som erfarna Matt Hendricks.

– Det svåraste är att fatta beslut som gör mest nytta för laget. Vi är oroliga över lagets äldsta (Hendricks) och yngsta (Puljujärvi) spelare, men vi måste göra beslut som gagnar laget, sade Edmontontränaren Todd McLellan till pressen på söndagen.

Puljujärvi: Inte gjort något fel

Puljujärvi har noterats för poängen 1+6 på 20 matcher denna säsong. Till Ilta-Sanomat säger nykomlingen att ger nu gäller att kavla upp ärmarna.

– Efter ett par förluster ville tränarna vaska om i kedjorna. Efter det vann vi två matcher, så kedjorna har inte ändrats. Enligt tränarna är det inte frågan om att jag gjort någonting fel, säger Puljujärvi till IS.

– Man kan inte göra något annat än att jobba på för fullt varje dag och hoppas att man igen i något skede får chansen. Jag vill visa att jag hör till toppkedjorna och kan spela i den här serien.

JVM en möjlighet

Nu är det istället möjligt att Puljujärvi förstärker Finlands trupp i junior-VM, som börjar i Kanada den 26 december.

På dagens presskonferens, där Finlands lägertrupp offentliggjordes, berättade juniorlejonlotsen Jukka Rautakorpi att man hela tiden för en dialog med Edmonton Oilers om Puljujärvi.

– Det är klart att han skulle vara en förstärkning. Men det är inte vi som tar beslutet om han medverkar eller inte. Det är Oilers som i sista hand tar det beslutet. Vi kan inte annat än vänta och se, sade Rautakorpi enligt HBL.

Ingen Aleksi Saarela

En guldhjälte som däremot med säkerhet missar VM är Aleksi Saarela, som tackat nej till medverkan på grund av personliga skäl.

– Vi respekterar hans beslut, kommenterade Rautakorpi i dag och ville inte gå närmare in på orsakerna bakom beslutet.

Aleksi Saarela, Lukko, hösten 2016.
Bildtext Aleksi Saarela hade sannolikt varit Finlands förstacenter i Kanada.
Bild: Jari Pekkarinen / All Over Press

Saarela har haft en jobbig säsong i bottenlaget Lukko och endast mäktat med fem poäng (2+3) i ligan. Saarela genomgick en mindre operation i nedre delen av kroppen i höstas.

– Den här säsongen har varit så söndrig att jag tycker det är bäst att stannar kvar i Finland och tränar och spelar med Lukko, motiverar Saarela i Ilta-Sanomat.

Flera mindre skador har bromsat framfarten och först under de senaste veckorna har Saarela börjat känna sig i skick. Rautakorpi har försökt övertala 19-åringen, men utan resultat.

– VM är förstås en hård turnering där man kan utvecklas som spelare, säger Saarela. Nu upplevde jag ändå att det här mig själv och min framtid var den bästa lösningen.