Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Magnus och Nicke bjuder på förfest i Yle Vega

Från 2016
Uppdaterad 06.12.2016 09:18.
Nicke Aldén och Magnus Hansén framför Finlands flagga.
Bild: Yle / Petter Sandelin

Självständighetsdagen innebär för många en kombination av stillhet, vördnad och festligheter. Presidentens direktsända självständighetsmottagning toppar tv-tittarstatistiken år efter år, på hjältegravarna tänds mängder av ljus och den blåvita flaggan vajar i vinden (eller stormen).

I år kan du införa en ny tradition i ditt självständighetsfirande. Yle Vega bjuder närmligen på förfest tillsammans med Nicke Aldén och Magnus Hansén ända från klockan 15.03 fram tills dess att dörrarna i presidentens slott slås upp vid 19-snåret.

Semi-glam och slow-tv

Vad tycker Nicke och Magnus att är den lämpligaste balansen mellan vördnad och glam en dag som denna?

- Jag landar någonstans på mitten av skalan, säger Nicke. Det beror helt på ifall jag blivit bjuden på en fest, alternativt om jag ställer till med fest själv. Då kan det bli semi-glammigt, inte för mycket, måste vara trogen mina rötter som bondson. Annars är det slow-tv som gäller, tusen människor som köar för att få skaka hand. Flera timmar av stillasittande vördnad i tv-soffan.

Magnus är inne på samma linje.

-Självständigheten är en dag då man ska blicka bakåt med vördnad och blicka framåt tillsammans med vänner och teven i en festlig miljö.

Uppdaterad nationalsång och skvaller från slottet

Båda herrarna ser fram emot att fira självständighetsdagen i arbetets tecken, dock är de glada över att hinna bänka sig i tv-soffan direkt efter förfesten.

- Sen ser familjen på stiliga balklänningar och eleganta och sirliga frackar tillsammans, det är ett måste! tycker Magnus.

Under förfesten får vi bland annat höra en intervju med krigsveteranen Levi Backholm, som faktiskt är lika gammal som Finland, 99 år, och har tolv barn, 38 barnbarn, 49 barnbarnsbarn och ett barnbarnsbarnbarn

Musikproducenten Janne Hyöty får i uppdrag att ge nationalsången en uppdatering. Hör slutresultatet, som bland annat inkluderar trendiga 80-talssynthar.

Sändningen gästas också av komikern Alfred Backa, aktuell med en pinfärsk bok om Finlands historia.

Modeexpert Pia-Maria Lehtola och mingelreportarna Katja Johansson och Janne Grönroos sliter sig från balförberedelserna för att titta in på förfesten.

Förfest I Yle Vega och på svenska.yle fi från kl 15.03

Porträttbild på det redaktionella teamet bakom Fest på slottet.

Dags att fira 99-åriga Finland

Förberedelserna i full gång.

Självständighetsdagen 2016

Diskussion om artikeln