Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas och dagbrottet – bolagets första tid

Från 2016
Uppdaterad 16.02.2017 14:27.
Arkivbild på kalkbrottet i Pargas.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Egil Essén

I slutet av 1890-talet grundades Pargas Kalkbergs Aktiebolag men det tog tid innan verksamheten började rulla. Pargasprofilen och lokalhistorikern Egil Essén berättar om bolagets första staplande steg.

Kalken och dagbrottet har på många sätt format Pargas till den stad vi känner i dag. Men vad vet Pargasborna och åbolänningarna i dag om ”gruvan” som den kallas i folkmun och på vilka sätt har den format livet i Pargas? Det här temat kommer vi att återkomma till under vinterns lopp i Yle Åbolands radiosändningar och webbartiklar.

Tiden innan bolaget

Denna gång berättar Pargasprofilen och lokalhistorikern Egil Essén, som själv varit verksam inom bolaget under stor del av sitt liv, om bolagets första tid. Vi börjar med att backa bandet till början av 1900-talet

År 1904 fanns det åtta små kalkungsbolag i Pargas. En av ägarna av Otto Moberg och han kom att få en viktig roll för bolagets framtid. Han var den som tog initiativ till att bilda en kalkförening.

- I dag skulle en likande förening vara förbjuden i lag. Föreningen gick ut på att man kom överens om prissättning och leverans av kalk och undvek på så sätt hård konkurrens, säger Essén.

Otto Moberg hade en central roll då kalkbolaget grundades i Pargas.
Bildtext Otto Moberg köpte lös Limbergs hemman för 150 000 mark, vilket var den största affär man någonsin gjort i Pargas.
Bild: Privat

En viktig händelse i bolagets historia var då Otto Moberg lyckades lägga beslag på den största kalkstensfyndigheten i Pargas.

- Otto Moberg hade själv ett kalkhemman men lyckades i konkurrensen med andra lösa in den största kalkfyndigheten som fanns i Limbergs hemman då ägaren avled och ingen av barnen var intresserade av kalkhantering. Han köpte lös hemmanet för 150 000 mark vilket var den största affär man någonsin gjort i Pargas.

Köpet av Limbergs hemman blev grunden till att Pargas Kalkbergs Aktiebolag bildades.

Ingen produktion i bolagets regi de sju första åren

Men bolagets första tid gick allt annat än som på räls berättar Egil Essén. Det var mycket svårt för Otto Moberg att starta upp verksamheten i Pargas och de första sju åren producerades ingen kalk i bolagets regi. De facto var inkomsterna från jordbruket under de första åren av 1900-talet större än inkomsten fram kalkhanteringen och Otto Moberg var aktiv jordbrukare ända fram till år 1922.

Ett problem var att kalkföreningen hade gett ansvaret för marknadsföringen till Kalkugnsaktiebolaget i Helsingfors. Helsingfors var en växande stad och där fanns en stor efterfrågan på kalk som behövdes bland annat för att bygga hus. Härifrån styrdes nu marknadsföringen av all kalk som tillverkades i de små ugnarna i Pargas och det här satte Moberg i en svår situation.

- Helsingfors kalkungsaktiebolag hade huvudansvaret för marknadsföringen. Otto Moberg var den lokala agenten i Pargas men orderna om vem som fick sälja vart kom från Helsingfors.

Pargasprofilen Egil Essén.
Bildtext Egil Essén.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Ringugnen en vändpunkt

Otto Mobergs privata korrespondens från den här tiden visar att han inte visste hur han skulle gå vidare. Då det gäller bolagets framtid kom Albin Löfgren att spela en viktig roll. Han hade en verklig näsa för affärer.

- Han var den verkliga affärsmannen med visioner som insåg vilka stora möjligheter det fanns i kalken. Han var utan tvivel Otto Mobergs största stöd och bollplank då det gällde att planera framtiden. Han var styrelseordförande under den tid då bolaget verkligen kom igång.

Två cylibderugnarna på Kalkholmen i närheten av nuvarabde Råttis. PParsby respektive Tennbyugnarna.
Bildtext Två cylinderugnar på Kalkholmen i närheten av nuvarande Råttis. Bilden föreställer Parsby respektive Tennbyugnarna.
Bild: Privat

I folkmun talade man den här tiden om ”affären” och inte bolaget trots det officiella namnet Pargas Kalkbergs Aktiebolag. Den riktiga bolagstiden räknar man med att kom igång år 1905 i samband med att den stora ringugnen byggdes.

- Då det blev aktuellt att bygga ringugnen insåg både Moberg och Löfgren att det behövdes teknisk hjälp och en man vid namn Emil Sarlin kallades. Han befann sig då i Lappland och letade guld och det blev en lottovinst att det var just han som kom till Pargas och tog hand om kalkhanteringen, säger Essén.

Otto Moberg hade haft en dröm om en mindre ringugn, men Emil Sarlin såg till att den blev landets största och verksamheten fick nya proportioner.

- Mycket av det som hände i bolaget har vi i Pargas Albin Löfgren och Emil Sarlin att tacka för. Utvecklingen kunde ha sett helt annorlunda ut utan dem.

Dagbrottet i Pargas
Bildtext Dagbrotten är i dag Nordeuropas största kalkstensdagbrott.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Radio Vega Åboland

8:12

Där lämnar vi bolaget för den här gången och i kommande del av serien om Pargas och dagbrottet kommer det att handla om vad som hände inom bolaget efter 1905.

Vad skulle du vilja veta om dagbrottet och kalkstensindustrin i Pargas? Eller har du rentav en historia som du skulle vilja dela med dig av? Hör av dig till oss i så fall - aboland@yle.fi eller per telefon 02-271 7859.

Arkivbild på kalkbrottet i Pargas.
Bildtext Arkivbild
Bild: Egil Essén

Diskussion om artikeln