Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Psykiater: Skärpta lagar minskar vapenvåld

Från 2016
Uppdaterad 05.12.2016 17:41.
Bild på ett handeldvapen och kulor.
Bildtext Vapenmodellen på bilden har inget med dödsskjutningarna i Imatra att göra.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Händelser som trippelmordet i Imatra är svåra att förebygga. När det kommer till kritan är tillgången till vapen en av de avgörande faktorerna, säger psykiater Kristian Wahlbeck.

Brott i stil med det som hänt i Imatra är svåra att förutse. De som behöver vård söker det inte alltid självmant och även de som får vård berättar kanske inte vad de egentligen tänker. Det är en av orsakerna till att psykiatrin har svårt att ingripa i förebyggande syfte. Kristian Wahlbeck är docent i psykiatri och har bland annat forskat om mental hälsa och självmord i Finland.

- Riskbedömning av individer är alltid svårt, oavsett om det handlar om förbrytare eller andra. Det kan leda till diskriminering och att oskyldiga får lida om man felaktigt bedömer någon persons riskbenägenhet som hög. Det är väldigt utmanande att göra bedömningar även för oss proffs i branschen, säger Wahlbeck.

Skärpta vapenlagar effektivaste åtgärden

Finland är ett av världens vapentätaste länder, vi har ett vapen på var tredje finländare. Mot den siffran är mordstatistiken aningen förvånande, endast 17 procent av morden i Finland begås med skjutvapen. Trots det är de många jaktgevären i de finska hemmen inte oproblematiska.

- Brott mot liv med vapen är ovanligt, men det sker många självmord med vapen - de är tio gånger flera jämfört med brotten mot liv. Det sker närmare 200 självmord med vapen per år i Finland, säger Wahlbeck.

Tillgängligheten till vapen är den största riskfaktorn. Skärpta vapenlagar vore det säkraste sättet att minska på antalet självmord och mord på lång sikt. Reglering av ägandet och förvaringen av vapen är några alternativ.

Konkret skulle det kunna innebära att reglerna för att få licens skärps genom att till exempel höja åldersgränserna. Man skulle kunna försöka minska på antalet vapen, kräva att ammunition och vapen ska förvaras på olika platser och allt borde förvaras bakom lås och bom.

- Det viktiga med att försvåra tillgången till vapen är att förhindra impulsiva situationer, det är oftast unga som har problem med impulserna.

Inget samband med psykisk ohälsa

Gärningsmannen i Imatra har tidigare dömts till fängelse för ett dråpförsök 2013. Kristian Wahlbeck påminner ändå om att de flesta förbrytare inte återfaller till brott.

- Det finns ingen forskning som visar att psykisk ohälsa som sådan är en riskfaktor. Man är inte en farlig person även om man har psykisk ohälsa, det har mer att göra med personlighetsdrag som till exempel impulsivitet, säger Wahlbeck.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln