Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svenska Yles serie om julmusik: Koppången

Från 2016
Uppdaterad 22.12.2016 10:50.
Myr i Torronsuo nationalpark nära Somero i november 2014
Bild: Yle/Lars Gustafsson

Spelmanslåten Koppången har blivit en modern julklassiker. Den som först sjöng den var Anne Sofie von Otter. Efter henne har Helen Sjöholm och många andra spelat in den. I dag är den så vanlig att man knappt kan gå på en advents- eller julkonsert utan att höra den.

Myrmark och djupa skogar

Koppången är namnet på ett våtmarksområde i Orsa finnmark i Dalarna. Området är stort och består av djupa skogar och vidsträckta myrar. 1998 blev området ett naturskyddsområde och det året skrev Per-Erik Moraeus (bror till Kalle Moraeus) en låt för Orsa spelmän, musik som är inspirerad av den storslagna naturen. Koppången var alltså instrumental från början och inte alls avsedd som en sång.

Spelmanslåten fick text

1999 då Anne Sofie von Otter planerade sin julskiva ville hon ha med låten och bad Py Bäckman skriva en text till musiken. Sången fick undertiteln ”Till julottan” och beskriver en julvandring i Bäckmans barndomslandskap kring en kyrka i Hälsingland. Personen i texten stannar upp på väg till kyrkan och uppfylls av livets mysterium och storhet. Py Bäckman har lyckats skapa en text som fångar flera dimensioner i jultidens stämning. Den tar avstamp i Alla helgons dag (”dom som har lämnat oss”) och skildrar den tid ”då marken färgas vit” och då vi ”tänder ett ljus varje söndag i advent”.

På många artisters repertoar

Anne Sofie von Otter var alltså den som sjöng originalversionen och på samma skiva också en version på engelska. Efter henne har Koppången sjungits in av många andra, bland dem Helen Sjöholm, Malena Ernman, Sissel Kyrkjebö, Sanna Nielsen, Ida Falk Winland (med Orphei Drängar) och Johanna Grüssner. Den har på 2000-talet fått en mycket stor spridning och genomslagskraft och har också blivit omtyckt här hos oss, både som kör- och solosång.

Koppången är den sjätte julsången i en serie som Svenska Yles musikredaktion presenterar varje dag ända fram till och med julafton.

Men vad tycker du om julmusiken? Börjar man i allmänhet spela den för tidigt eller för sent? Borde den vara helt förbjuden på vissa platser? Hur mycket julmusik vill du höra i radion? Och har du någon speciell favorit som sällan spelas?

Skriv ner dina tankar här nedan och skicka till oss. Och har du en bild med någon form av julmotiv så publicerar vi gärna en sådan i anknytning till artiklarna. Kom ihåg att kontrollera att det är en bild som vi har rätt att publicera! Skicka era historier och eventuella bilder per e-post till adressen vega.musik@yle.fi, eller använd formuläret nedan.

Musikredaktionens julkalender