Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Överraskande aggressiva" nättroll sprider falsk information om Imatradådet

Från 2016
Uppdaterad 05.12.2016 17:40.
Ljus vid platsen där trippelmorden i Imatra skedde.
Bildtext Ljus vid platsen där trippelmorden i Imatra skedde.
Bild: Yle/ Tommi Parkkinen

Sedan tre kvinnor sköts ihjäl utanför en restaurang i Imatra natten till söndag har nättroll spridit falsk information om både gärningsmannen och offren på sociala medier. Enligt utrikesministeriet spreds de falska nyheterna ovanligt aggressivt.

Under söndagen och måndagen har en ovanligt aggressiv nätmobb försökt sätta spin på nyheten om trippelmordet i Imatra.

Anonyma användare bombarderade både privatpersoner och nyhetssajter med falsk information om vad som hade hänt.

- Fenomenet är inte nytt, men jag var överraskad över hur aggressivt den falska informationen spreds. Det var nytt för Finland och jag tror tyvärr att vi kommer att få se fler liknande fall, säger Vesa Häkkinen, chef för Utrikesministeriets enhet för aktualitetskommunikation.

Häkkinen skrev på söndagen själv ett inlägg på Twitter där han på både engelska och finska varnar för falska rykten om dådet i Imatra.

- Det var inte bara enskilda finländska troll, utan också ryskspråkiga användare som spred vidare falsk information om Imatradådet, säger Häkkinen.

Vill skada Finland

Bland annat spreds ryktet om att gärningsmannen i Imatra skulle ha arbetat för försvaret och att alla tre offren skulle ha varit ryska medborgare, specifikt utvalda på grund av sin etnicitet.

Men det här ryktet är falskt. Offren var finländare, två journalister och en politiker, och gärningsmannen hade enligt polisen varken politiska eller ideologiska motiv. Han agerade ensam och valde ut sina offer på måfå.

Enligt Häkkinen är spridningen av det falska ryktet ett tydligt försök till att skada Finland genom att skapa en bild av att ryska medborgare inte går säkra i landet.

- Jag tycker att det är mycket negativt att de här lögnerna sprids. Det är inte lätt för mig att säga det, men det finns kretsar som avsiktligt vill skada både oss finländare, och utlänningar som bor här. Det är mycket farligt.

Exakt vilka motiv som driver trollen är enligt Häkkinen svårt att veta.

Det kan både röra sig om personer som med falska verklighetsbeskrivningar vill förändra opinionen eller troll som helt enkelt får betalt för att sprida desinformation.

Det kan till och med röra sig om personer som trollar för uppmärksamhetens skull.

- Det är väldigt svårt att se motiven. Det kan också vara frågan om enbart narcissism.

Skärmdump av nättroll som försöker påverka Åbo underrättelser med falsk information.
Bildtext En anonym användare på Twitter skickar falsk information till tidningen Åbo Underrättelser. Det anonyma nättrollet stängde sitt Twitterkonto under måndagen.
Bild: Skärmdump från Twitter.

"Synliggör problemet - men inte på trollens villkor"

Häkkinen tror att det bästa sättet att motarbeta nättrollen är att synliggöra problemet och varna för falsk information.

Om vi blir bättre på att kritiskt läsa sociala medier och identifiera bluffnyheter tappar också nättrollen sin makt.

- Vi förbereder oss bäst genom att tala öppet om problemet. Helst skulle jag tala om fenomenet, inte om enskilda Twitterkonton eller sajter, det är som att göra reklam för dem, säger Häkkinen.

Han berömmer de journalister som på söndagen försökt ta kål på falsk information om Imatradådet som sprids i sociala medier.

Enligt Häkkinen är det både myndigheterna och de riktiga nyhetsmedierna som bär ansvaret för att stoppa spridningen av desinformation.

- Vi måste vara där människorna finns, det vill säga på sociala medier. Här finns ett stort gemensamt arbete att göra, både medier och myndigheter måste nu jobba hårt ihop.

Diskussion om artikeln