Hoppa till huvudinnehåll

Sport

“Hanna-Maria Seppälä en ikon inom finländsk damidrott”

Från 2016
Hanna-Maria Seppälä, 2013.
Bildtext Hanna-Maria Seppäläs långa elitkarriär är snart över.
Bild: Mauri Ratilainen / All Over Press

Beskedet att Hanna-Maria Seppälä avslutar sin toppidrottskarriär kom inte som en överraskning för den tidigare toppsimmaren Vesa Hanski.

I juli 2003 korades Hanna-Maria Seppälä till Finlands första världsmästare i simning på damsidan, då von vann 100 meter frisim som 18-åring i Barcelona.

Sedan dess har hon hört till den inhemska idrottsscenens mest lyskraftiga namn. På måndagen meddelade i dag 31-åriga Seppälä att den långa karriären på elitnivå är över.

– Det här var ingen överraskning, säger den tidigare elitsimmaren Vesa Hanski till Yle. Hon har gjort en lång karriär både nationellt och internationellt. Beskedet var väntat.

Hanna-Maria Seppälä bär Finlands flagga under OS-invigningen, London 2012.
Bildtext Seppälä bar Finlands flagga under OS-invigningen i London 2012.
Bild: All Over Press

Flickornas förebild

Seppälä tog bland annat fyra EM-guld under karriären och deltog i fem olympiska spel. Det första OS-äventyret kom som 15-åring i Sydney 2000 – det sista 16 år senare i Rio de Janeiro i somras.

– Hanna-Maria har varit en förebild för finländsk damidrott, vilket varit oerhört viktigt, konstaterar Hanski som själv tränar simjuniorer i Åbo Simklubb.

– När man frågar efter idoler svarar flickorna alltid Hanna-Maria Seppälä. Hon är en ikon, och har också fungerat som en modersgestalt i landslaget.

– Det viktigaste är att hon orkat fortsätta på toppen så länge. Man pratar ofta om simning som en barn- och ungdomsidrott. Men faktum är att också en åldrande idrottare kan slåss i toppen. Det lönar sig att fundera vad hon gjort rätt.

”En livsstil”

När Yle Sporten under sommarens OS frågade Seppälä om hemligheten bakom den långa karriären löd svaret att hon helt enkelt njuter i bassängen.

– Jag tror att träningen och livet varit i bra balans. Det är den största grejen som påverkat. Det är en livsstil. Jag tycker om det och därför gör jag det, det är någonting speciellt.

Sina sista internationella tävlingar gör Hanna-Maria Seppälä i kortbane-VM i Kanada denna vecka.