Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Klänningar från Karis på slottsbalen

Från 2016
Uppdaterad 06.12.2016 09:19.
Porträttbild på Elin Sandholm.
Bildtext Elin Sandholm har designat två klänningar för slottsbalen.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

28-åriga Karisbon Elin Sandholm har designat klänningar till riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP) och Ekenäsbon Karin Westerlund för självständighetsbalen på slottet.

För några veckor sedan var Sandholm saligen omedveten om att hon skulle komma att vara representerad på slottsbalen.

- Jag tror inte jag har hunnit smälta det här själv ännu. Och jag kommer säkert att sitta och vara halvt gråtfärdig och jättenervös men ändå glad och tacksam. Det känns jätteroligt och jag hoppas få möjlighet att göra det här fler gånger. Och hoppeligen vara mer förberedd, säger Elin Sandholm.

Vad är det du har sytt åt de här två kvinnorna då?

- Jag har hållit mig helt och hållet till mitt eget koncept. Mitt företag handlar i allt om multifunktionella kläder. Det här är inte engångsklänningar utan tanken är att de ska kunna förändras och bäras också på andra tillställningar efter balen.

Mångsidiga plagg

Elin Sandholms kläder görs i vanliga fall i trikåtyg och det kanske inte är det första man förknippar med en självständighetsbal.

- Karin Westerlunds helhet har en överdel som kan knytas på över 20 olika sätt så att den kan anpassas efter den egna kroppen och vad man själv känner sig bekväm i. Det är en maxiklänning helt och hållet i trikå. För att piffa upp helheten har vi en löstagbar kjol som man drar utanpå, som bidrar med det här festliga.

Maarit Feldt-Rantas klänning kan också knytas på flera olika sätt och också anpassas och förändras för andra tillställningar.

- Här har vi faktiskt sytt upp hela klänningen i sammet istället för i traditionell trikå. Just för att den ska passa in på slottsbalen.

Elin Sundell i sin syateljé.
Bildtext En klänning börjar med en skiss.
Bild: YLE/Malin Valtonen

Balen ger synlighet

Vad betyder det då för en designer och företagare att ha sin klänning med på balen?

- Jag har ingen aning om vad det kan betyda, det här är ju första gången jag är med. Men jag tror att det kan fungera som en puff och föra med sig positiva saker. För ett halvt år sedan var det redan speciellt att någon bar mina kläder till vardags. Så det att de nu ska finnas på slottsbalen känns helt fantastiskt.

Är du rädd för vad kommentatorerna ska säga om klänningarna?

- Både Karin och Maarit är så vackra i de här klänningarna så jag litar fullt ut på min egen smak. Sen får man bara inse att alla har olika smak och tycke. Självklart finns det dom som kommer att tycka att klänningarna inte är vackra men det får man ta. Jag är själv nöjd och står för dom och tycker att båda kvinnorna ser helt fantastiska ut.

Maarit Feldt-Ranta
Bildtext Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta ska dansa på slottet
Bild: Yle

Svart och enkel i modellen

- Det är en klänning som Elin kallar för Infinity dress. Man kan drapera den på olika sätt och det tyckte jag var en skojig detalj som gör att jag kan använda den senare, berättar Karin Westerlund om sin balklänning.

Westerlund hade sett Sandholms kläder på sociala medier och visste att designern kom från Karis.

- Och då inbjudan til slottet kom tänkte jag att självklart vill jag ha en klänning som är härifrån. Jag tycker att hon har så jättevackra kläder så jag är glad att jag hittade en modell där. Jag tycker om enkla linjer och därför passar den mig.

Det är första gången som Karin Westerlund deltar i slottsbalen på riktigt och inte bara från tv-soffan. Och visst är hon förväntansfull.

- Jag förväntar mig att det ska vara högtidligt och fint och jätteroligt! Jag är hantverkare så det ska bli intressant att se de andra klänningarna på nära håll också.

Närproducerat är pop

Elin Sandholm berättar att hon har arbetat mycket målmedvetet som designer eftersom hon vet att det är det här hon vill hålla på med.

- Därför är det inte en överraskning att det händer saker. Men det senaste årets framgång har gått över förväntan, med egna studioutrymmen och möjlighet att anlita hjälp och ha praktikanter.

Det att det står Made in Finland i kläderna har också fått god respons.

- Och roligt för människor här i Raseborg att de kan hitta kläder som är lokalt framställda, att de kan komma och prova och vid behov få dem omsydda.

Självständighetsdagen 2016

Diskussion om artikeln