Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

PM för självständighetsdagen

Från 2016
Uppdaterad 06.12.2016 12:09.
Två blåvita ljus mot en finlandsflagga.
Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen

Finland firar i dag sin självständighet, 99 år efter att riksdagen godkände självständighetsdeklarationen den 6 december 1917.

Läs mer om det självständiga Finlands historia här.

Självständighetsdagen firas runtom i landet under tisdagen. Samtidigt riktas blickarna redan mot de storslagna festligheterna i samband med Finlands 100-årsdag om ett år.

Se när flaggan hissas på Observatoriebacken i Helsingfors - Spela upp på Arenan

I Helsingfors inleddes festligheterna klockan 9 imorse med nationell flagghissning vid Observatoriebacken. Riksdagens talman Maria Lohela (Sannf) höll tal vid tillställningen.

Självständighetsdagens riksparad hålls i år i Kajana. Temat för årets parad är Armén som del av Finlands försvarssystem. I paraden deltar 1 300 personer, 90 fordon och 18 luftfarkoster. Paradmönstringen kan ses direkt på Yle Arenan kl. 11.55 och förbimarschen kl. 13.15. En sammanfattning av mönstringen och förbimarschen kommer att visas i Yle TV1 klockan 17.10.

Självständighetsdagens ekumeniska festgudstjänst hålls i Helsingfors domkyrka klockan 12 med predikan av biskop Björn Vikström.

Yle satsar i vanlig ordning på slottsbalen. Klockan 18.50 inleds självständighetsmottagningen på Presidentens slott för de 1800 gästerna och tv-publiken.

Porträttbild på det redaktionella teamet bakom Fest på slottet.
Bild: Yle/Jyrki Valkama

Fest på slottet - bra att veta!

Kvällen inleds kl 15.03 med förfest i Yle Vega och på svenska.yle.fi. Magnus Hansén och Nicke Aldén laddar upp inför aftonens festligheter ändra fram till kl 19.

Sändningen från slottet inleds kl 18.50 i Yle Fem.

På svenska.yle.fi/slottsbalen kan du under sändningen bland annat chatta och se bilder på de stiligaste utstyrslarna.

Vår reporter Catariina Salo delar med sig av feststämningen på Instagram @svenskayle och Snapchat @yle_x3m . Använd hashtaggen #slottsbalen om du vill att vi ser dina inlägg!

Studentkårerna i huvudstadsregionen arrangerar studenternas traditionella fackeltåg på självständighetsdagen. Fackeltåget startar kl. 16.45 och rör sig genom centrum via Presidentens slott till Senatstorget, där det hålls en medborgarfest som börjar kl. 18.

Den fosterländska föreningen 612 ordnar i sin tur ett fackeltåg till Sandudds begravningsplats klockan 18.30. Enligt föreningen är avsikten att hedra tidigare generationers uppoffringar och det självständiga Finland.

612-föreningens fackeltåg till Sandudds begravningsplats den 6 december 2015.
Bildtext 612-föreningens fackeltåg till Sandudds begravningsplats den 6 december 2015.
Bild: All Over Press

Polisen väntar sig ett tiotal demonstrationer på olika håll i Helsingfors under självständighetsdagen. Nynazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration är sammankallad till Hagnäs torg och dess motdemonstration Helsingfors utan nazister ska samlas på Stationsplatsen utanför järnvägsstationen i centrum. Slutdestinationen för båda demonstrationerna är Kajsaniemiparken.

Svenska Yles reporter Dan Granqvist kommer att rapportera från demonstrationerna på självständighetsdagen.

Många butiker har öppet, Alko stängt

De flesta butiker är uppe i dag på självständighetsdagen i och med de nya bestämmelserna om att butiker fritt får bestämma sina öppettider. Många butiker följer söndagstidtabell på självständighetsdagen. Det lönar sig att kontrollera de exakta öppethållningstiderna på butikernas egna webbplatser.

Alko är däremot stängt under självständighetsdagen.

Postens egna kontor samt bankkontoren är stängda under självständighetsdagen.

För kollektivtrafikens del gäller söndagstidtabell. Slottsbalen och demonstrationerna påverkar spårvagns- och busstrafiken i Helsingfors centrum. Det lönar sig att undvika att köra bil i centrumområdet.

Självständighetsdagen 2016

Diskussion om artikeln