Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Självständighetsdagen påminner Isabella om varifrån hon kommer

Från 2016
Uppdaterad 06.12.2016 14:25.
Isabella Bondestam i Dubai.
Bild: Privat

Isabella Bondestam är bosatt i Dubai och firar därmed Finlands självständighet långt borta från fosterlandets hemknutar. För henne har självständighetsdagen kommit att bli ännu viktigare sedan hon flyttade utomlands för att arbeta.

- Det första jag sa när jag kom till kontoret i dag var ”vet ni att det är Finlands självständighetsdag”. Sedan berättade jag lite om Finland, vår kultur och hur vi brukar fira. De sakerna säger jag med stolthet, säger Isabella Bondestam som bott i Dubai de senaste två åren.

Orsaken till att Finlands självständighetsdag kan kännas extra viktigt när man lever utanför landets gränser tror Isabella har att göra med frågor som berör identitet och sammanhang.

- Självständighetsdagen blir en dag när frågor som ”varifrån kommer jag”, ”var känner jag mig hemma” och ”varför är jag stolt över mitt land” får större betydelse.

Handskakning eller karneval

I förra veckan, den 2 december, fick Isabella också vara med och fira Förenade Arabemiratens nationaldag. Då kändes långa handskakingsceremonier avlägset, i stället var det dans, ballonger och fyrverkerier som gällde.

- När Arabemiraten förenades var det en väldigt positiv grej, man blev starkare tillsammans. Så hela dagen är positiv, det är mer karnevalfiilis! Men många jag pratat med här tycker nog också att det är tufft att vår president ordnar en bal och att alla de som gjort något fint för landet under det gångna året blir inbjudna.

Självständighetsdagen blir en dag när frågor som ”varifrån kommer jag”, ”var känner jag mig hemma” och ”varför är jag stolt över mitt land” får större betydelse.

Isabella Bondestam, bosatt i Dubai

Just i dag är hemlängtan kanske lite extra stor, men överlag trivs Isabella mycket bra i Dubai.

- Jag känner mig bekväm i Dubai för det är en så multikulturell stad. Det tycker jag jättemycket om. Jag flyttade mycket i min barndom så jag är van vid att umgås med människor från olika länder och ställen.

Någon storslagen fest till Finlands ära blir det ändå inte i kväll. Inte heller en livestream från Sauli Niinistös mottagning.

- Jag kommer antagligen bara att spela tennis och skypa med familjen. När slottsbalen drar i gång är det redan så sent i Dubai att jag gått och lagt mig.

Självständighetsdagen 2016

Diskussion om artikeln