Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

FSL: Hur lågt ska vi låta Pisa-resultaten sjunka?

Från 2016
Uppdaterad 08.12.2016 08:12.
Christer Holmlund
Bildtext Lärarförbundets ordförande Christer Holmlund.
Bild: YLE/Mirjam Heir

Sämre skolkunskaper och större ojämlikhet mellan eleverna oroar Finlands Svenska Lärarförbund FSL. Finland är det land som förlorat flest poäng i Pisa-undersökningen 2015, jämfört med motsvarande undersökning år 2006.

- Vi måste ha en bredare debatt i samhället kring det att trenden hela tiden är nedåt. Nu är det våra politiker som måste ta ställning till hur långt ner vi ska låta det gå, säger Christer Holmlund, förbundsordförande för FSL.

Visst klarar vi oss fortfarande bra internationellt sett, men Holmlund påpekar att det handlar om en tydlig trend som fortsätter år efter år.

- När ska vi sluta skära i utbildningen, när ska vi börja satsa på utbildning och undervisning igen?

Både vid FSL och det finskspråkiga lärarfacket OAJ finns det en oro för att den jämlika grundskolan vittrar sönder. Elevernas socioekonomiska bakgrund påverkar skolprestationerna. För första gången kan man se regionala skillnader, och dessutom blir pojkarnas skolmotivation allt sämre.

Alla elever har alltså inte lika goda möjligheter som förr att få en god utbildning.

Samtidigt som Christer Holmlund ser många oroande tendenser finns det en skillnad som har minskat - nämligen den mellan språkgrupperna. Elever i svenskspråkiga skolor är nu lika bra eller bättre än de finskspråkiga.

- Våra lärare och rektorer har gjort ett bra jobb trots alla nedskärningar. Det var väntat att resultatet skulle gå ner, men att man lyckades vara till och med bättre i matematik än de finska skolorna var en glädjande nyhet.

Diskussion om artikeln