Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

"Det var inte meningen att missa ålänningarna"

Från 2016
Uppdaterad 06.12.2016 22:31.
Hanna Hagmark-Cooper med man, samt Mats Löfström och Noora Löfström på slottsbalen
Bildtext Chefen för Ålands sjöfartsmuseum Hanna Hagmark-Cooper med man, samt den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström med fru Noora Löfström.
Bild: Catariina Salo, Yle

Flera ålänningar som följde med Svenska Yles sändning från slottet reagerade på att referenterna missade en stor del av den åländska delegationen.

På slottet finns åtminstone Ålands landshövding, talmannen för Ålands lagting och det åländska lantrådet. Svenska Yles referent Magnus Swanljung säger i Yles sändning att det absolut inte var nån markering att inte nämna ålänningarna, utan att det helt enkelt var ett misstag.

- Vi kom in i handskakningarna med lite konstiga kameravinklingar och hann därför inte lägga märke till alla gäster, säger Swanljung.

"Ålänningarna är sådana gäster vi verkligen vill presentera"

Tv-sändningens producent Hanna Berndtson-Hera instämmer med Magnus Swanljung:

- Det var på inga villkor meningen att missa de åländska gästerna. Snarare hör de till gästerna som vi verkligen vill hitta och presentera i vimlet. Nu hängde det tyvärr på något så simpelt som en bildvinkel som gjorde det svårt, om inte omöjligt för referenterna att se dem då de nådde presidenten, säger Berndtson-Hera.

Den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström med fru presenterades däremot av referenterna.

Svenska Yle beklagar missen.

Självständighetsdagen 2016

Diskussion om artikeln