Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Madventures-duon tror att finländarna uppskattar ärlighet

Från 2016
Uppdaterad 06.12.2016 22:55.
Riku Rantala och Tuomas Milonoff på slottsbalen - Spela upp på Arenan

De har rest världen över i sin serie Madventures men på Finlands självständighetsdag så är det slottet som gäller. Riku Rantala och Tuomas Milonoff tycker att den här festen slår till och med Tongas kungs födelsedag.

I sina reseserier försöker Rantala och Milonoff kombinera seriöst innehåll med underhållning. De vill få människor intresserade av ämnen de inte vanligtvis bryr sig om. Det här är ett koncept som de tror talar till finländarna.

- Vi är ärliga och försöker inte nödvändigtvis vara någon till lags. Jag tror att finländarna uppskattar en sådan ärlighet, säger Milonoff.

Vill hjälpa asylsökande att få jobb

Duon är också kända för sina dokumentärfilmskvällar på tv och sitt sociala engagemang. De står bland annat bakom projektet Startup refugees som försöker förbättra asylsökandes möjligheter i arbetslivet och inom företagandet.

- Det har gått mycket bra! Idén är att hjälpa Finland på ett område där man inte lyckats, alltså att skaffa arbete åt dem som kommit hit. För arbete är den bästa integrationen. Många asylsökande har erfarenhet av företagande och vi försöker få dem att använda den här kunskapen för att starta ett företag och sysselsätta sig själva – och också andra, säger Rantala.

Den finaste festen

Efter alla sina resor kan man tro att duon fått gå på många fina fester. Men slottsbalen slår nog ändå alla.

- Vi var med då Tongos kungs hade födelsedag. Men tyvärr fick vi nog bara se in genom porten, berättar Rantala.

- Det är en ära att vi fick komma hit. Det tyder på att Finlands har ett väldigt kort avstånd mellan regenten och folket. Det är något vi ska hålla fast vid, säger Milonoff.

Självständighetsdagen 2016

Diskussion om artikeln