Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ryssland hoppas på finskt byggtillstånd för Nord Stream 2

Från 2016
Uppdaterad 08.12.2016 12:37.
Rör för naturgas.
Bild: Yle/Tove Virta

Ryssland hoppas på finskt stöd för Nord Stream 2, den nya planerade ryska gasledningen östra Finska vikens kust till Tyskland, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Tass.

- Vi hoppas att de snabbar upp koordinationen. Vi är intresserade av att få tillstånd att bygga, sade vice premiärminister Sergej Prichodko på tisdagen.

Projektet har kritiserats bland annat av USA och också de baltiska länderna ser säkerhetspolitiska hot med gasledningen.

Nord Stream 2 ska enligt planerna vara klar 2019. Ledningen har samma kapacitet som den existerande Nord Stream-ledningen.

Rysk gas till Turkiet

Samtidigt meddelade den ryske premiärministern Dmitrij Medvedev att Ryssland är på väg att ratificera avtalet om en gasledning från Ryssland till Turkiet och eventuellt vidare till Europeiska unionen.

Det turkiska parlamentet röstade i början av december för ett lagförslag om att ratificera avtalet om gasledningen mellan Ryssland och Turkiet.

Enligt Medvedev ska Ryssland och Turkiet diskutera en förlängning av ledningen till Europa.

Planerna på en gasledning mellan länderna lades på is bland annat till följd av försämrade relationer mellan Ryssland och Turkiet, men planerna återupptogs efter förhandlingar mellan presidenterna Recep Tayyip Erdoğan och Vladimir Putin i S:t Petersburg i augusti i år.

Artikeln har uppdaterats. Texten ändrades den 8 december klockan 12:37 så att det inte längre står från Viborg till Tyskland, utan från östra Finska vikens kust till Tyskland.

Diskussion om artikeln