Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mängden vargstängsel i Egentliga Finland ökat kraftigt

Från 2016
Uppdaterad 07.12.2016 15:02.
Varg i djurparken i Ranua.
Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen

Vanligtvis får naturskyddsförbundets distrikt i Egentliga Finland tre till fem ansökningar om att få sätta upp ett vargstängsel. I år har över 15 ansökningar trillat in.

- Antalet stängselkilometer har ökat rätt så mycket, säger Antti Rinne från Finska naturskyddsförbundet.

Rinne är projektkoordinator för SusiAita-projektet som pågått i Salotrakten sedan januari. Nu när projektet lider mot sitt slut säger Rinne sig vara nöjd med resultatet.

- Vi fokuserade på konkreta sätt att skydda sig mot vargar, utan att blanda in vargpolitik. Det har varit projektet viktigaste lärdom: när det gäller vargar måste man vara neutralt inställd.

Viltcentralen står för notan

Viltcentralen delar ut elstängsel till djurgården helt gratis, men installationskostnaderna får gården stå för. Paketet innehåller en till tre kilometer stängsel.

- Det lönar sig inte att bygga en inhägnad som är större än fem hektar. Det skulle inte vara kostnadseffektivt, säger Jörgen Hermansson, tf jaktchef på Viltcentralen i Egentliga Finland.

Vill man söka om ekonomiskt understöd för att skydda sig för vargar är vargstängsel det enda skyddet som gäller, enligt Rinne.

- Det finns också andra lösningar. Till exempel olika ljus- och ljudanläggningar eller vakthundar. De blir allt populärare, särskilt bland fåruppfödare. Man använder sig också av viltkameror, säger Rinne.

Rinne förstår att djuruppfödare i området är oroliga för vargen, men påpekar att vargläget i Egentliga Finland är under kontroll.

- Antalet vargar i regionen har hållits på samma nivå en längre tid, men vargarna förorsakar mindre skada nu. I år har det rapporterats tre eller fyra fall då en varg gett sig på produktionsdjur.

SusiAita-projeket avslutas på onsdag 7 december vid stadshuset i Salo.

Översatt från finska. Yle/Yrjö Hjelm

Diskussion om artikeln