Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu sköter Vasa stad rehabiliteringen av långtidsarbetlösa

Från 2016
Heidi Svartsjö och Jukka Mäntymaa poserar under skylt om diskriminering.
Bildtext Heidi Svartsjö och Jukka Mäntymaa.
Bild: Yle/Malin Hulkki

På onsdag startade Vasa stad sin nya enhet för att sysselsätta långtidsarbetslösa. Både Jukka Mäntymaa som är sysselsättningschef för Vasa stad och Heidi Svartsjö som leder verksamheten är glada att Vasa stad så snabbt kunde ta över.

Staden tog över verksamheten efter att Jupiterstiftelsen som skött arbetsverksamheten i rehabiliteringssyfte gick i konkurs i november.

- Det var följande dag som vi samlade ihop folk och hade ett möte. Vi hade en tanke, både politiker och tjänstemän, att så snabbt som möjligt få igång ersättande verksamhet, säger Jukka Mäntymaa.

- Det kom som en chock för oss som anställda vid Jupiterstiftelsen. Och att verksamheten drogs ner så snabbt som efter tre veckor var chockerande för kunderna. De undrade hur det skulle lösas och vi hade inget svar. Så nu känner jag en stor tacksamhet att Vasa stad reagerade snabbt och började bedriva en verksamhet som kunderna relativt snabbt blev förflyttade till, säger Svartsjö.

Diskussion med privata aktörer

Vasa stad och Jupiterstiftelsen hade ett avtal som fortfarande var i kraft då stiftelsen gick i konkurs. Mäntymaa säger att man i det läget egentligen bara hade två möjligheter. Antingen lämna kunderna utan tjänster eller fixa ersättande verksamhet.

- Vi valde de senare alternativet, säger Mäntymaa.

Nu har man planer på att hålla till på Handelsesplanaden 4 i Vasa gymnasiums före detta utrymmen tills åtminstone mars nästa år. Det man kommer att bedriva är gruppverksamhet.

- Grupperna kommer att innehålla allt från IT och arbetssökning till matlagning och olika aktiviteter för att hålla uppe tempot och sikta framåt. Hoppeligen gör vi också individuella planer för var och en med tanke på framtiden. Jag tänker gärna, som före detta individuell handledare, att den här gruppen ska stärka deras förmågor och vi kanske hittar en lösning på att hitta tillbaka till arbetsmarknaden eller utbildningar, säger Svartsjö.

Hur permanent verksamheten i Vasa stads regi blir är ännu lite oklart. Som det sköts nu fortsätter man åtminstone till slutet av mars. Men man för också diskussioner på annat håll säger Mäntymaa.

- Vi diskuterar med andra aktörer från tredje sektorn om deras chanser att arrangera den här verksamheten. Rehabiliterande arbetsverksamhet är en socialtjänst enligt social- och hälsovårdslagen, säger Mäntymaa.

- Från kundernas synvinkel är det här jätteviktigt. Att ha ett ställe att komma till på morgonen och känna sig delaktig i en verksamhet betyder jättemycket för de här människorna, säger Svartsjö.

Diskussion om artikeln