Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kuluttaja: Lax och regnbåge inte lika hälsosamt som förut

Från 2016
Uppdaterad 07.12.2016 15:19.
Lax på Lerøy Auroras laxslakteri i Skjervøy
Bild: Patrick Holmström

Den odlade norska laxen och den inhemska regnbågen är inte lika hälsosamma som tidigare, rapporterar tidningen Kuluttaja.

Fettsyrorna DHA och EPA, som hör till de hälsosamma omega-3-fetterna, har minskat med över hälften i laxen på tio år. Forskare vid Stirling universitet i Storbritannien har undersökt fettsyrorna i odlad lax i Skottland. Fettsyrorna minskat ännu mer i den norska laxen, säger en av forskarna till tidningen.

Orsaken är det foder den odlade fisken får. Numera används främst vegetariskt protein, som soja eller bondbönor i fodret i stället för fisk. Tidigare har man använt fiskpulver och fiskolja som foder för odlade fiskar, men på grund av överfiske har fiskarna som används som foder minskat. Det har lett till att priset på fiskmjöl och fiskolja har stigit, skriver Kuluttaja.

Positivt för miljön

Ur miljösynvinkel, och med tanke på fiskbestånden, är förändringen positiv. Det vegetariska fodret har också bidragit till att göra den odlade laxen och regnbågen billigare. När laxen äter mer vegetariskt foder innehåller den också mindre miljögifter, det vill säga PCB och dioxiner, skriver tidningen.

Odlad norsk lax är den fisk som äts överlägset mest i Finland, och bland de inhemska fiskarna är regnbågen etta. Den odlade laxen blir ändå inte ohälsosam trots att fettsyrorna minskar, säger forskare vid Naturresurscentret Luke till Kuluttaja.

Enligt artikeln är odlade feta fiskar också fortfarande det lättaste sättet att få tillräckligt med EPA och DHA-fettsyror. Enligt de finska kostrekommendationerna ska man äta fisk av varierande arter 2–3 gånger per vecka.

Diskussion om artikeln