Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Starka isar i vinter

Från 2016
Uppdaterad 08.12.2016 05:50.
Isforskare Patrick Eriksson
Bildtext Isforskaren Patrick Eriksson antar att det blir tjocka isar i år
Bild: Yle/Stefan Paavola

På Meteorologiska Institutet spår man att vintern nu håller i och att isarna i inre skärgården blir tjocka. Trots det blir dagar med temperatur på plus, inverkar det inte nämnvärt på isen.

Pernåbon och isforskaren Patrick Eriksson vid Meteorologiska institutet antar att isarna är förhållandevis jämntjocka i år. Tills vidare finns det is bara i inre skärgården.

- Det var kallt i november och vattnet kyldes ner jämnt. Nu när isen lägger sig har det varit tillräckligt kallt överallt, säger Patrick Eriksson.

På Meteorologiska Institutet har man gjort analyser som tyder på att december skulle vara en relativt kall månad. Och kylan verkar fortsätta in på nästa års sida, enligt prognoserna.

- Om det blir så kallt som det har förutspåtts, så är det nog goda chanser till en ordentlig isvinter. En ihållande kyla ända in i januari räcker trots att det sedan blir normala temperaturer.

Försvårar sjöfarten

De växlande temperaturerna skapar hinder för sjöfarten.

- Det bildas is några dagar och sedan packas isen ihop till tjocka stampvallar vid iskanten. Dessa vallar kan vara svåra hinder för fartygen, säger isforskaren Eriksson.

Det omväxlande vädret gör det svårt att förutspå isläget i yttre skärgården. Enligt Patrick Eriksson kommer det vara svårt att tolka var isen är bärande för dem som rör sig bland de yttre kobbarna.

Snö bromsar tillfrysning

Om det kommer tio till tjugo centimeter snö på blankisen växer isen knappt alls i tjocklek.

- Fluffig torr snö isolerar som styrox, säger Eriksson.

Värmen på nordpolen kyler ner här

Under de hundra år man har mätt temperaturen på Nordpolen är det nu varmare än någonsin. Det inverkar på vädret här.

- Man talar om en polarvirvel. För tillfället är den virveln ganska svag. Det har lett till att mildare luft har strömmat mot Nordpolen, men sedan har det strömmat kallare luft mot kontinenterna, som Sibirien, säger Patrick Eriksson.

- Då tenderar vinden här att blåsa från ost och hämta kall luft. En stark polarvirvel skulle innebära motsatsen och milda vindar från väst.

Diskussion om artikeln