Ali småler inte längre och Linnéa har slutat sova om nätterna “Familjeåterföreningen har blivit en mardröm”
För ett år sedan blev Ali och Linnéa rikskändisar. Mitt under den hätska diskussionen om våldtäkter och gatupatruller berättade vi om 79-åriga Linnéas vänskap med Ali, som var asylsökande från Irak. Nu har ändå solskenshistorien överskuggats av sorg.
- Du måste lära min fru att laga potatismos när hon kommer hit. Det är min favoritmat här i Finland, säger Ali.
- Inga problem, det är lätt att laga. Vi kan ha potatismos med lax till julafton, säger Linnéa.
Ali skär upp en honungsmelon i Linnéas kök i Kyrkslätt. Han bor på några minuters gångavstånd i en egen lägenhet, men kommer hit nästan varje dag.
- Den där glada pojken som brukade komma hit är borta. Han småler inte längre, säger Linnéa.
Vad handlar det om?
- Yle berättade i januari om pensionären Linnéa Mynttinen från Kyrkslätt som anställde irakiern Ali Kamil al-Sammarraie till sin assistent.
- Linnéa och Ali blev rikskändisar. Såväl inhemska dagstidningar som brittiska public service-bolaget BBC kontaktade dem.
- Röda Korset belönade Linnéa för att vara en fördomsfri föregångare.
- Ali fick asyl i Finland i januari och har sedan dess försökt få sin familj till Finland. I september fick han veta att hans familj inte får resa till Turkiet där ansökan om familjeåterförening ska lämnas in.
Till och med BBC ringde
Ali och Linnéa blev rikskändisar för snart ett år sedan. Då diskussionen om våldtäkter och gatupatruller var som intensivast i Finland berättade Yle om Linnéa som hade anställt en asylsökande till sin assistent. Lokaltidningarna ringde upp Linnea och till och med brittiska BBC. Alla ville berätta om Linnéas och Alis vänskap.
Linnéa som hade haft besvär med sitt ben och satt i rullstol hade kommit på idén att fråga på flyktingförläggningen i Evitskog om där fanns någon som kunde hjälpa henne. När Linnéa såg Ali visste hon genast att de skulle komma överens.
Ali hjälpte Linnéa i fem månader och Kyrkslätts kommun betalade honom 300 euro i månaden för assistentjobbet. I maj då Linnéa blivit bättre och inte längre behövde rullstol upphörde avtalet. Men Ali har fortsatt att ta hand om Linnea. Hon är hans familj och han är hennes.
- Det var ju jag som hjälpte henne till en början, men nu har det blivit tvärtom. Hon stöder mig. Hon är den enda jag har, den enda som förstår mig, säger Ali.
I våras fanns det hopp. Ali hade fått asyl och flyttat till ett eget hem. Han började kämpa för att få sin familj från Irak till Finland. Först måste familjen resa till Turkiet för att lämna in sin ansökan. Det finns bara en finländsk ambassad som tar emot ansökningar och den finns i Ankara.
I september fick Alis familj visum till Turkiet och reste till Ankara men efter att de stigit av planet blev de inte insläppta i Turkiet.
- Vi förstod ingenting, vi hade ju blivit beviljade visum, säger Ali som också hade rest till Turkiet för att hjälpa sin familj med att lämna in ansökan.
De turkiska myndigheterna grep Alis familj och höll hans fru och två döttrar i 15 timmar utan mat och vatten.
- Nu senare har det klarnat att vi hade överträtt reglerna för visum år 2013 när vi hade varit i Turkiet. Vi hade kommit till Turkiet med turistvisum men sedan stannat där och ansökt om flyktingstatus. Det är helt normalt och man brukar få ett intyg som man visar upp vid gränsen så att det inte ska bli problem. Nu säger myndigheterna ändå att vi inte kan resa till Turkiet på fem år.
Svårt att koncentrera sig på finska verbböjningar
Ali har nu skrivit till flera politiker för att be om hjälp. Han hoppas att Finland ska göra ett undantag och tillåta hans familj att lämna in sin ansökan vid någon annan av Finlands ambassader.
- Flera andra europeiska länder tillåter en att lämna in sin ansökan vid fler än en ambassad. Varför kan vi inte vi få lämna in vår ansökan vid Finlands ambassad i Teheran eller i Beirut?
- Jag förstår inte hur man har tänkt då man har gett mig asyl, men inte vill ordna så att min familj ska kunna komma hit. Myndigheterna visste ju att jag har familj.
Frågorna är många. Ali tänker hela tiden på sin familj och hur han ska få dem hit. Han säger att han har svårt att koncentrera sig på studierna i finska. Det går inte att ta in verbböjningarna just nu. Linnéa förstår hur det känns.
- Jag begriper inte hur Finland har tänkt att sådana som Ali ska kunna integreras då de inte får vara med sina familjer. Vi har ju inte råd med mentalvård åt våra egna och snart har vi alla de här som måste leva utan sina familjer, de blir ju tokiga, säger Linnéa.
Inte heller Linnéa har kunnat sova på den senaste tiden. På byrån finns bilder av hennes egen familj. Linnéas eget liv har genomsyrats av familjeband som spruckit gång på gång. Senast när hennes barn tog avstånd från henne i samband med uppståndelsen kring relationen till Ali. Hon saknar sina barn och barnbarn.
- Jag somnar bra men sen vaknar jag av hemska drömmar. Jag drömmer att det har fallit ner en bomb som träffat Alis döttrar och de ligger skadade på marken. Det är så hemskt, för jag är lite synsk av mig, och de är ju också min familj nu.
Obs debatt diskuterar familjeåterförening torsdagen den 8.12 på Yle Fem klockan 19:55. Riksdagsledamöterna Ville Niinistö (De gröna) och Wille Rydman (Saml.), samt flyktingaktivisten Nytte Ekman svarar på Alis och Linnéas frågor.