Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Lucias Via Dolorosa

Från 2016
Uppdaterad 12.02.2018 14:42.
Francesco del Cossas målning av Sankta Lucia, med sina utstuckna ögon i handen.
Bildtext Lucias blodiga historia.
Bild: Wikimedia Commons

Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.

Lucia är latin för "den lysande" eller "ljusbärerskan". Lucia föddes cirka år 283 e.kr. i Syrakusa på Sicilien och dog en fasansfull död 20 år senare. Hon var jungfru och blev senare martyr och helgon. Lucia vördas inom den romersk-katolska och ortodoxa kyrkan och hennes stora dag är ju den 13 december.

Lucia avbildas i den kristna konsten med ett svärd eller dolk och med ett öppet sår i halsen. Hon kan också hålla två ögon på ett fat vilket syftar till legenden om att hon före sin död skulle ha rivit ut sina ögon och sänt dem till sin trolovade.

Men Guds moder skulle då ha givit henne ett par nya och ännu vackrare ögon. Övriga attribut som tillskrivs henne är en palmkvist och en oljelampa eller ett ljus i handen. Jungfrun Lucia sägs ha lidit martyrdöden under kejsar Diocletianus förföljelse.

Kyskhetslöftet som bara hon själv visste om ställde till det

Lucia föddes i en rik familj. Men fadern dog när hon var liten, och hon uppfostrades av sin mor Eutychia. Hon skall redan som liten ha avlagt kyskhetseden, dock utan att berätta om det för någon.

Modern, som alltså inte visste om löftet, lovade bort henne i tidiga år. Lucia stretade emot så gott det gick och lyckades försena förlovningen genom att be till Gud att han skulle hjälpa henne.

Domenico Beccafumis målning av Sankta Lucia.
Bild: Wikimedia Commons

Lucia blir varse sina "himmelska krafter"

Så insjuknade modern i blödarsjuka som ingen lyckades bota. Då övertalade Lucia henne att de skulle vallfärda till Catania där helgonet Agatas grav fanns. Väl där uppenbarade sig Agata för henne och skall ha sagt: "Varför ber du mig om något du själv kan ge din moder?" Och Lucias tro skall ha varit så stark att modern tillfrisknade. På stående fot lovade modern att inte gifta bort dottern till någon man. Men, det skulle hon inte ha lovat, för friaren blev kränkt och angav henne för ståthållaren till kejsar Diocletianus, en härskare som förföljde de kristna.

Ögon
Bild: CC

Fick utså tortyr och fasansfulla smärtor

Lucia arresterades och genomled tortyr, men förlorade inte sin tro. När inte det här hade någon verkan dömdes hon till att bli prostituerad på bordell. Lucia skall då ha sagt att hennes kyskhet nu är dubbelt värd, eftersom hon inte gav efter. Legenden säger att när hon åkte mot bordellen genom staden i öppen oxvagn, frös spannet fast i marken och gick inte att rubba. Då hälldes kokande olja över henne, men det rann mirakulöst bara av henne som vatten på en gås. Hon fick ännu ett svärd genom halsen, men hon dog inte av det heller. Hon skall ha levt ända tills hon fick sista smörjelsen, enligt sägnen.

Satte ljus på huvudet för att bära mat ner i fängelsehålorna

När det gäller vårt moderna Luciafirande, alltså den med ljus i håret, så lär det vara inspirerat av en berättelse om att Lucia bar ner mat till fångar i mörka fängelsehålor. Legenden säger att hon satte ljus på huvudet för att kunna få med sig så mycket mat som möjligt.

Lucia i domkyrkan
Bild: YLE

Se hennes ena arm i Syrakusas katedral

Lucias reliker förvarades länge i basilikan Santa Lucia i Venedig. Den kyrkan revs 1861 för att bereda plats för järnvägsstationen, och relikerna flyttades då till den närbelägna basilikan San Geremia där de fortfarande finns att beskåda.Venedigs järnvägsstation bär idag helgonets namn: Venezia Santa Lucia.

Lucias reliker i Venedig
Bildtext Lucias reliker i Venedig
Bild: Yle/Peter Fahllund

Om man är lagd åt det morbida hållet, kan man i hennes hemstad Syrakusa titta på en av hennes underarmar. Lucia är skyddshelgon för bland andra synskadade, sjuka barn, botfärdiga prostituerade och en aning otippat kanske, vävare.

Harriet Ahlnäs håller luciatalet.
Bild: Yle / Hanna Othman

Vårt nordiska Luciafirande har litet att göra med helgonet

I Sverige och Svenskfinland markerar luciadagen tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Vår Lucia är en blandning av både förkristna och kristna figurer och denna tradition har i viss mån också spridit sig utanför Norden. Dagens nordiska luciafirande har dock inte mycket gemensamt med helgonkulten.
Noteras skall också att på 1700- och 1800-talen var det vanligt att män uppträdde som Lucia! Orsaken var att det i skolor, men främst vid universiteten, rådde brist på kvinnor helt enkelt.

Karl-David Långbacka visar hur det kunde gå till ännu på 1800-talet
Bildtext På 1800-talet kunde t.o.m. lektor Långbacka vara Lucia
Bild: Yle/Peter Fahllund
Historiens vingslag: Historiens vingslag, Lucia, del 1 - Spela upp på Arenan
Historiens vingslag: Historiens vingslag, Lucia, del 2 - Spela upp på Arenan

Historiens vingslag, Yle Vega lördag, kl 12.07