Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Laxen blev vegetarian - miljövänligt men en aning mindre hälsosamt

Från 2016
Norsk odlad lax i Hagnsäs saluhall
Bildtext Laxen är känd för sina nyttiga omega 3-fettsyror. Omega 3 främjar bland annat hjärt- och blodkärlens hälsa.
Bild: Niklas Evers

Mängden nyttiga omega 3-fetter i odlad lax har halverats de senaste tio åren. Den inhemska odlade laxen är ändå mer miljövänlig och hälsosam än vildfångad Östersjölax.

Forskare vid universitetet i Stirling i Scotland jämförde mängden omega-3 (fettsyrorna EPA och DHA) som förekom i lax år 2006 med mängderna i dagens fisk och kunde visa att de minskat med över hälften.

I den finska konsumenttidningen Kuluttaja bekräftar forskarna att det samma gäller odlad norsk lax, den populäraste matfisken i Finland.

Vegetariskt foder sänker fetthalten

Det är på grund av, eller tack vare, det foder som fiskarna matas med som mängden omega-3 minskat så drastiskt i den odlade laxen.

Tidigare användes fiskpulver och fiskolja som foder vid fiskodlingarna men på grund av överfiske består fodret i dagens läge mest av växtprotein.

Lotta Hindsberg håller upp en odlad norsk lax vid Ekströms fiskdisk i saluhallen i Hagnäs, Helsingfors.
Bildtext Fiskhandlare Lotta Hindsberg håller upp en odlad lax från Norge. Norsk lax står för en tredjedel av all fisk som konsumeras i Finland. Vi äter i medeltal 4 kg per person varje år.
Bild: Niklas Evers

Att fodret blivit vegetariskt är både bra för miljön och för priset på lax, säger Jouni Vielma vid Naturresursinstitutet Luke, till Kuluttaja.

- Vi skulle inte kunna äta lika stora mängder billig norsk lax och inhemsk regnbågslax om inte fodret skulle ha ändrats, säger Vielma.

I dag är vanliga ingredienser i fiskfodret soja, bondböna och rypsolja.

Odlad lax fortfarande bästa alternativet

Att mängden omega 3 minskat i odlad lax betyder ändå inte att fisken har blivit ohälsosam.

- Förstås faller en del omega 3 bort men det är fortfarande bättre att äta laxen än att låta bli. Visst är det synd, men det handlar ändå om en liten bråkdel sett till hur mycket människan behöver, säger fiskhandlare Lotta Hindsberg.

Den vilda Östersjölaxen innehåller både mer miljögifter än odlad och WWF rekommenderar att konsumenter helt och hållet undviker lax fångad i södra Östersjön.

Fiskbit på våg i Hagnäs saluhall.
Bildtext Enligt THL innehåller 100g odlad norsk lax 1,2g EPA- och DHA-fettsyror.
Bild: Niklas Evers

Eftersom den vilda finska laxen bara får fångas två gånger om året är det för det mesta odlad norsk lax som Hindsberg säljer.

- Jag är inte säker på att den vilda laxen har så mycket mera omega 3-fetter. Den har i motsats till den odlade laxen mycket mera muskler då den inte bara ligger stilla i en bassäng och äter, säger Hindsberg.

Konsumenttidningen Kuluttaja listar inhemsk odlad lax som det bästa alternativet.

I de finländska näringsrekommendationerna står fisken också högt i kurs tack vare att den innehåller rikligt med D-vitamin.

Enligt forskarna vid universitetet i Stirling är det tills vidare oklart om fiskarnas förändrade matvanor har påverkat mängden D-vitamin i odlad fisk.

Diskussion om artikeln