Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Pepparkaksbak med barn

Från 2016
Uppdaterad 08.12.2016 16:58.
Programledarna Hanna Enlund och Jontti Granbacka bakar pepparkakor med flickorna Tuva och Joanna.
Bildtext Att baka tillsammans är roligt tycker Hanna, Tuva, Joanna och Jontti
Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama

Till de allra vanligaste pysslen inför jul i hem runt om i Norden hör pepparkaksbaket. I butikerna finns det flera olika färdigdegar att välja mellan och i receptsamlingar hittar man mängder med olika slags pepparkaksrecept.

Ska man baka med barn vill man ha en deg som är lättkavlad och som givetvis smakar bra. Här kommer ett tips på en deg som både är god och lätt att baka med. Observera att degen ska göras minst en dag innan den ska bakas ut.(Den kan förvaras i kyl några dagar).

Lättkavlade pepparkakor

3,5 dl ljus sirap och 225 g socker kokas upp.
250 g smör smältes och hälls i en värmebeständig bunke tillsammans med den uppkokade sirap- och sockerblandningen.

Tillsätt även kryddor:
2 tsk ingefära
2 msk kanel
1 msk malen kardemumma
2 tsk nejlika

Rör om ordentligt och låt blandningen svalna. Det går att ställa bunken utomhus om man vill påskynda avsvalnandet.

Då blandningen svalnat:
2 ägg tillsättes.
1 msk matsoda blandas med 750 gr vetemjöl och röres i.
Degen blir lös men stelnar efter hand.

Då degen bakas ut behövs lite mjöl.

Pepparkakorna gräddas i 175-200 grader i 3-5 minuter, beroende på ugn. Kom ihåg att grädda ungefär lika stora pepparkakor på en plåt, annars finns risk för att en del av pepparkakorna bränns medan andra inte blir ordentligt gräddade.

Egna pepparkaksmallar

Två röda pepparkaksmallar av en hel gran och en halv
Bildtext Mallar till pepparkaksgranar gör man enkelt själv
Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama

Det finns alla möjliga slags pepparkaksformar att köpa. Vill man så kan man själv vara kreativ och hitta på egna pepparkaksmallar. Då ritar man bara ut motivet på kartong, klipper ut och placerar det på degen för att sedan skära ut motivet längs mallens kanter.

Pepparkakslim

Ett av de vanligaste sätten att sammanfoga delar till olika pepparkaksbyggen är att smälta socker och använda det som lim. Vill man göra ett pepparkakslim som kan sparas och återanvändas lite i taget kan man följa följande recept:

2 ½ dl strösocker
1 dl vatten
75 g glykos (köps på apoteket)

Gör så här:
Koka samman till 155 grader (använd ex en köttermometer för att kontrollera temperaturen) Slå ut massan på en oljad plåt och låt stelna. Krossa sedan sönder och smält lite i taget i stekpannan. Tänk på att inte ha för hög värme. Försiktighet rekommenderas då man sammanfogar delarna så att man inte bränner sig.

Buu-klubbsledarna Jontti Granbacka och Staffan Gräsbeck visar upp pepparkakor som de dekorerat med kristyr.
Bildtext Jontti och Staffan har byggt ihop granar och en postlåda
Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama

Dekorera med kristyr

Här kommer ett recept på kristyr till pepparkakor och pepparkakshus som är enkel att göra.

1 äggvita
4 dl florsocker
1 tsk ättiksprit

Rör ihop äggvita, florsocker och en skvätt ättiksprit, gärna med elvisp. Vill man färga kristyren tillsätter man en droppe karamellfärg. Lägg kristyren i en sprits och så är det bara att börja dekorera.

Ha det så roligt med pepparkakspysslet!

Diskussion om artikeln