Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Julgranshängen av kartong och garn

Från 2016
En juldekoration av paff och garn hänger i julgran.
Bild: Yle/Strömsö

I det enkla ligger det vackra. Som att skapa julgransdekorationer av gamla papplådor och restgarn. Lägg till en sax och några muggar och du har allt du behöver!

  1. Klipp upp en gammal papplåda och rita cirklar med hjälp av muggar och glas, gärna i olika storlekar.
  2. Klipp sen små hack runt kanten, ca 1 cm långa, med så jämna mellanrum som möjligt. Vill du skapa stjärnornament så behöver du jämnt antal hack - 10, 12 eller 14 ger fint mönster.
  3. Välj den färg på garnet du vill ha, lämna några centimeters stump på baksidan av cirkeln och trä garnet genom hacket så du har garnet på framsidan. Pappen håller fast garnet så du behöver inte fästa den ännu.
  4. Dra garnet rakt ner till hacket nedanför så du få en lodrät linje, dra garnet på baksidan till hacket bredvid och dra garnet uppåt på framsidan, så det skapas två parallella linjer.
  5. Upprepa tills du har tillräckligt med linjer och det bildas ett "runt" hål i mitten av cirkeln. Om garnet börjar löpa över hålet är det bara att backa och hitta rytmen igen.
  6. Forma stjärnspetsarna genom att dra garnet snett över de lodräta linjerna. Bästa sättet är att testa sig fram för det finns egentligen inte former som är fel och det behöver ju faktiskt inte heller bli en stjärna varje gång!
  7. Vill du ha bara ett lager av garn så stannar du efter att stjärnan är formad, men det blir också jättefint med flere lager av garn på ornamentet.
  8. Fäst trådarna i varandra på baksidan och knyt en ögla. Vill du så kan du limma ihop två ornament och på det sättet dölja baksidorna.

Diskussion om artikeln