Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fiskarsloket Lill-Bässen flyttas för renovering

Från 2016
Uppdaterad 08.12.2016 07:37.
gammalt museilok
Bildtext Ångloket Lill-Bässen försvinner tillfälligt från Fiskars.
Bild: Fiskars museum

Finlands äldsta bevarade smalspåriga ånglok, mera känt som Fiskars Lill-Bässe kommer att flyttas från Fiskars för reparationsarbeten på måndag.

Enligt den nuvarande planen kommer det renoverade ångloket att returneras till sin hemort år 2019, 130 år efter att bässbanan började byggas.

gammal bild av ånglok
Bildtext Nytt lok för ny bana.
Bild: Fiskars museum

Tyskt lok drog material och människor

Arbetet med den smalspåriga järnvägen mellan Fiskars bruk och Skuru inleddes år 1889. Ångloket Lill-Bässen beställdes för järnvägen och tillverkades år 1890 i Tyskland av företaget Krauss & Co.

Trafiken på den smalspåriga järnvägen inleddes år 1891 och Lill-Bässen var i bruk fram till år 1952 då trafiken på den 5,5 km långa järnvägen upphörde. Lill-Bässen räddades från skrotning år 1958 av Fiskars hembygdsförening rf. och har sedan dess varit en del av Fiskars museums samling.

Lill-Bässens historia anknyter till både vardag och fest i Fiskars bruk. Loket har dragit vagnar med råmaterial för metallindustrin i bruket och fört prisbelönta Fiskars produkter ut i världen. Lill-Bässens vagnar var byggda för godstransport men kunde även förses med bänkar för persontransport i samband med utflykter, fester och stora idrottsevenemang.

gammal bild av ånglok
Bildtext Loket blev en bekant syn i Fiskars.
Bild: Fiskars museum

Väder och vind och barn märks

Lill-Bässen har efter flera år som minnesmärke i Fiskars bruk tagit skada och är nu i behov av reparation för att bevaras för kommande generationer.

Det cirka 6 ton tunga loket kommer att lyftas och transporteras av karisföretaget Östermans Alltrans Ab till Höyrywelho Osakeyhtiö Ab:s utrymmen i Jockis på måndag morgon.

Under år 2017 kommer Fiskars hembygdsförening rf. och Fiskars museum att samla medel för att reparera Lill-Bässen. Kostnaderna för att rädda Lill-Bässen har uppskattats till ungefär 50 000 euro.

Efter renoveringen ställs Lill-Bässen ut i samarbete med Fiskars Fastigheter.

Även allmänheten kommer att ha möjlighet att vara med och rädda Lill-Bässen genom gräsrotsfinansiering som inleds våren 2017.

Man kan följa arbetet med att rädda Lill-Bässen på Fiskars museums Facebooksida och på Instagram #bevarabässen