Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fredrik Furu och Sam Zimon utmanar Vegatoppen - rösta här!

Från 2016
Artisten Fredrik Furu
Bildtext Fredrik Furu är utmanare på Vegatoppen.
Bild: Ville Juurikkala

Fredrik Furu är nostalgisk och färdas tillbaka till barndomen i sin nya singel För alla änglar. Duon Sam Zimon skruvar upp tempot och lockar till fest och dans via eget aktiebolag.

Efter fem år i Stockholm har Fredrik Furu sedan ett par månader tillbaka sitt högkvarter i Helsingfors. Till en början var det kärleken som fick honom att flytta.

- Det var ju en kvinna som fick mig hit. Men det gick som det brukar gå med kvinnorna för min del, det sket sig, säger Furu med glimten i ögat. Men jag fick jobb här också. Jag arbetar deltid som evenemangsproducent och styr upp små turnéer för nordiska artister.

Nostalgi - med ålderns rätt

För tillfället har Furu även fullt upp med att lansera sin nya singel där han tillåter sig bli nostalgisk.

- I låten För alla änglar färdas jag egentligen tillbaka till barndomen där jag lekte med min min farmor och farfar på deras gård i Jakobstad. Jag minns hur vi byggde sandslott och slog rännor i isen för att våren skulle komma snabbare. Där är essensen i själva texten.

Furu, som fyllde 38 i somras, medger att han också själv funderar på det här med att åldras.

- Man blir ju äldre på något sätt. Ibland funderar man ju på om man ska skaffa egna barn. Det är väl ett sådant skede jag är i livet just nu.

För alla änglar är förhoppningsvis startskottet på en ny skiva. Nytt material ska spelas in i Stockholm i början av nästa år.

- Fem-sex låtar är nästan klara och så har jag mängder av fragment i min telefon. Sedan vet jag inte om det ska bli en skiva eller gör jag tio låtar och släpper en låt i taget, men jag är en vän av helheter, säger Furu.

Duon Sam Zimon med Sam Sonntag och Simon Sid.
Bildtext Sam Sonntag och Simon Sid är barndomsvännerna som numera satsar på musiken tillsammans.

Sam Zimon drömmer om en proffskarriär

Veckans andra utmanare på Vegatoppen är duon Sam Zimon som består av barndomsvännerna Sam Sonntag och Simon Sid, båda hemma från Ingå. Duon har nyligen släppt sin första EP-skiva med sex dansanta låtar som gjorda för klubbscenen.

För tillfället är killarna bosatt i Åbo där de studerar ekonomi. Sitt ekonomiska kunnande drar de nytta av i sitt musicerande.

- Vi är ekonomiskt tänkande artister och vi försöker planera saker och ting så bra och proffsigt som möjligt via vårt eget aktiebolag. Om vi lyckas bygga ett bra team runt Sam Zimon och lyckas involvera rätt personer, är oddsen mycket högre att vi lyckas i branschen, resonerar killarna.

Konkurrensen i musikbranschen är stenhård - Hur ska ni sticka ut?

- Vi tror att vi har samma möjlighet att lyckas som i alla andra branscher. Vi försöker jobba med våra styrkor för att skilja oss från mängden. Simon är absolut den bästa showmannen jag känner. Därför försöker vi lyfta fram den sidan under våra shower medan jag mera sköter det tekniska, säger Sonntag.

Guns Rosor fortfarande etta på Vegatoppen

Dansbandet Guns Rosor håller ett stadigt grepp om Vegatoppens första plats även den här veckan. Däremot räckte rösterna inte till för Sofie Lundell och hennes låt Trygghetens stad eller Tomas & Izabella Fant med låten Där julen är som bäst, vilket betyder att de inte längre finns med på listan.

Så här fördelade sig rösterna i Vegatoppen nr 48:

Guns Rosor / Ein flickå från lande: 21.77 %
The Rime / Pictures: 17.31 %
Sven / Where Will I Go: 11.69 %
Tom Håkans / Terese: 10.46 %
Pappas Eget Band / Vad e de för fel på mig: 9.85 %
Susann Sonntag / Änglar som ser: 9.23 %
Carolina Wendelin / George : 6.77 %
Lee Angel / Open Road: 5.23 %
- - - - -
Sofie Lundell / Trygghetens stad: 4 %
Tomas & Izabella Fant / Där julen är som bäst: 3.69 %

Rösta på Vegatoppen nr 49 här!

Omröstningen är stängd.

Vi vill gärna höra vad du tycker om låtarna! Kommentera i kommentarsfältet under artikeln.

Vegatoppen i Radio Vega, torsdagar kl.19:22, i repris på lördagar kl.21:03 och på Arenan i 30 dagar.

Programledare är Nina Sederlöf.

Så här fungerar Vegatoppen

Vegatoppen satsar på finlandssvensk musik, det vill säga musik som antingen framförs på finlandssvenska eller på andra språk men vars upphovsmän- och kvinnor har finlandssvenska rötter.

I varje program presenteras tio låtar, två av dessa är veckans utmanare. De två låtar som får minst röster faller ut.

För att kunna rösta måste du skapa ett Yle-konto. Mera information hittar du i användarinstruktionerna.

Sitter du kanske själv på låtmaterial där hemma som du önskar att skulle höras av en större publik? Ta då kontakt med oss på adressen vegatoppen@yle.fi och gör oss medvetna om att du och din musik existerar. Då finns det också en möjlighet att du kan bli en av utmanarna på Vegatoppen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln