Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rautakorpi öppnar för Puljujärvi: ”Har skett tidigare”

Från 2016
Uppdaterad 07.12.2016 20:11.
Jesse Puljujärvi var en viktig kugge i Finlands guldlag i junior-VM.
Bildtext Jesse Puljujärvi spelade strålande när Finland tog hem junior-VM förra vintern.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Får Finland en drömförstärkning till junior-VM i ishockey? Förbundskaptenen Jukka Rautakorpi understryker att det inte är en total omöjlighet att Jesse Puljujärvi dyker upp i juniorlejonen.

I måndags tog Jukka Rautakorpi ut sin bruttotrupp till junior-VM. Turneringen startar på annandag jul och Finland försvarar guldet från fjolårets succémästerskap i Helsingfors.

För ett år sedan var Jesse Puljujärvi en av de största guldhjältarna. Han tog hem poängligan i JVM och spelade en fantastiskt produktiv ishockey tillsammans med Sebastian Aho och Patrik Laine.

Den hyperfarliga kedjan är åldersmässigt aktuella för en ny turnering, men både Aho och Laine har så stor betydelse för sina NHL-lag att det är orimligt att hoppas på förstärkning där.

Oklart läge

I Puljujärvis fall är det mer oklart. Han har inte fått en lika stor roll i Edmonton Oilers och därför kunde han bli aktuell för spel. I regel är NHL-klubbarna intresserade av att släppa mindre viktiga juniorspelare till JVM.

På tisdagen twittrade ändå TSN-journalisten Bob McKenzie att Finland kan sluta drömma om Puljujärvi. Enligt honom har Finland inte frågat Edmonton och om frågan skulle komma, är svaret ändå ett nej.

Jukka Rautakorpi.
Bildtext Jukka Rautakorpi har inte gett upp hoppet.
Bild: All Over Press

"Klubben tar beslutet"

I Yle Puhes sändning säger Jukka Rautakorpi att kommunikationen har varit den normala.

– Vi har informerat om när laget samlas, när det är träningsmatcher och när det egentliga laget tas ut. Det är tågordningen, säger Rautakorpi.

Enligt förbundskaptenen är det fortfarande öppet om guldhjälten från i fjol kan komma.

– När vi pratar om NHL-spelare och farmarlag tar klubben beslutet.

Jesse Puljujärvi i Edmonton Oilers-tröjan.
Bildtext Jesse Puljujärvi har haft vissa problem att platsa i Edmonton Oilers i höst.
Bild: Curtis Comeau/Icon Sportswire/All Over Press

Spelat 21 NHL-matcher

Puljujärvi, som tog både JVM-guld och U18-VM-guld förra säsongen, besvärades av en knäskada långt in på sommaren och det är en delorsak till att startsträckan har varit längre för hans del i NHL.

I höst har han spelat 21 NHL-matcher och svarat för 1+6=7 poäng. Trots att han ibland har blivit placerad på läktaren är hans status NHL-spelare och därför kan det enligt Rautakorpi dröja ända till sista sekunden innan ett beslut tas.

– Om en spelare har varit i Puljujärvis läge tidigare, har det skett ibland att Edmonton har gett spelaren tillstånd att åka till JVM, säger Rautakorpi.