Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå utreder flytt av Aleksis Kiven koulu

Från 2016
Uppdaterad 08.12.2016 12:55.
En byggnad med röda tegel.
Bildtext Det går drygt 400 elever i Aleksis Kiven koulu i Sjundeå.
Bild: Yle/Petra Thilman

Problemen med inomhusluften i den finska skolan Aleksis Kiven koulu i Sjundeå är så pass omfattande att hela skolans verksamhet kan tvingas flytta.

Enligt en rapport som presenterades i går (7.12) har fasadkonstruktionerna mikrobskador. De är värst i skolans gamla del, men även den nya delen har problem.

Alla rum i skolan har nu luftrenare. Sjundeå kommun har också börjat utreda möjligheten att flytta hela skolverksamheten till tillfälliga lokaler. Det går drygt 400 elever i årskurs 1-9 Aleksis Kiven koulu.

Problem i flera skolor och daghem

Flera andra fastigheter i Sjundeå har också problem med inomhusluften. Eleverna från Päivärinteen koulu går nu i skola i samma lokaler som Sjundeå svenska skola.

I Sjundeå svenska skola utreds inomhusluften. Fukthalten i rummen och vilka åtgärder som behövs utreds.

I ett testrum i Sjundeå svenska skola har golvet torkats upp genom uppvärmning. Det här har tagit längre tid än beräknat. Nu är det meningen att betonggolvet i rummet ska jämnas ut och beläggas.

I andra rum i svenska skolan utförs det borrningar för att ta reda på hur fuktigt det är och vilka åtgärder som behövs.

I Toukola daghem ska mellantaket repareras på grund av brister i ångspärren.

Hälsocentralen och tandvården har problem med inneluften

I tandvårdens lokaler finns det bland annat mikrobskador som kräver omfattande reparationer. Små reparationer och tätningsarbeten har utförts för att byggnaden ska kunna användas i väntan på en långfristig reparationsplan görs upp.

I hälsocentralen har fysioterapirummet tätats och man försöker utreda orsaken till avloppslukt. Det finns avfall från byggtiden under en del av hälsocentralen. Det här kommer att avlägsnas. Det ska också tas prover för att få reda på var det förekommer läckage.

Kommunen tillsatte i början av hösten en kommitté som tog itu med inomhusluftproblemen i Sjundeå.

Artikeln uppdaterades 8.12 klockan 12.54 med mera information om de olika problemen med inneluften i Sjundeå kommuns byggnader.

Diskussion om artikeln