Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tog på sig allt ansvar – Johaugs läkare kan bli ersättningsskyldig

Från 2016
Uppdaterad 08.12.2016 12:05.
Therese Johaug och det norska skidförbundet håller presskonferens.
Bildtext Therese Johaug, Espen Graff och läkaren Fredrik S. Bendiksen under en presskonferens.
Bild: imago/Digitalsport/All Over Press

Den norska landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen tog på sig allt ansvar för Therese Johaugs positiva dopningstest. Enligt NRK kan det nu innebära att Bendiksen tvingas ersätta Johaug för förlorade inkomster.

Johaug åkte fast för den anabola steroiden Clostebol, som enligt åkaren och landslagsläkaren kommit in i kroppen via en läppsalva. Då det norska skidförbundet höll sin första presskonferens tog läkaren Bendiksen på sig allt ansvar för det skedda.

Nu kan det komma att kosta honom dyrt. Enligt en advokat som norska NRK talat med kan Bendiksen nu tvingas bli ersättningsskyldig för Johaugs förlorade inkomster under hennes avstängning.

– Det måste finnas en grund för att läkaren ska kunna klandras för det råd som han gett, och på det sättet som saken är skriven om i medier så har han försummat sin roll som rådgivare, säger Christian Lundin, advokat som specialiserar sig på ersättnings- och försäkringsärenden, till NRK.

Vem bär ansvaret?

Antidoping Norge yrkar på ett 14 månader långt straff, vilket innebär att Johaug missar såväl den pågående världscupen som inledningen av cupen 2017-18. Att man menade att Johaug själv är åtminstone delvis ansvarig för dopningen betyder inget då det kommer till ersättningsskyldighet, menar Lundin.

– Frågan blir då om ersättningen ska reduceras som följd av att hon eventuellt själv medverkat till skadan. Kommer man fram till att hon borde ha varit mer försiktig så kan det bli så att en eventuell ersättning reduceras eller försvinner helt, säger Lundin.

"Var tvungen att följa läkarens råd"

Antidopningsexperten Aasmund Sandland håller inte med. Enligt honom var Johaug tvungen att följa läkarens anvisningar.

– Ifall hon inte hade följt läkarens råd så hade hon brutit det avtal som hon har med förbundet, säger Sandland.

Johaug eller hennes advokat vill inte kommentera ärendet för NRK. Enligt Johaugs advokat Christian B. Hjort fokuserar sig åkaren nu på bedömningskommitténs behandling av domen.

Artikeln uppdaterad kl. 12.05: Rubrikens formulering ändrad.