Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Har du koll på dina vaccineringar?

Från 2016
Vaccinering
Bildtext Det gör ont, men kan rädda dig från kraftiga muskelkramper.
Bild: Kay Nietfield / EPA

Vet du när det är dags för nästa stelkrampsspruta? Det är lätt att räkna ut - förutsatt att du gör det rätt.

Vacciner gör att vi slipper jobbiga och i många fall dödliga sjukdomar. I det nationella vaccineringsprogrammet som erbjuds för alla barn i Finland (men som man också får tacka nej till) ingår vaccin mot mässling, röda hund, kikhosta och polio. 11-12-åriga flickor får också gratis HPV-vaccin (som förebygger livmoderhalscancer). Till det nationella programmet hör också difteri och stelkramp, och det är i princip det enda vaccinet du måste hålla lite koll på även i vuxen ålder.

Så länge du går i grundskola ser nämligen skolhälsovården till att alla vaccineringar är i skick.

- Då är skyddet perfekt för de sjukdomar som finns i Finland, säger läkaren Otto Lindberg.

Ansvaret ligger på dig själv

Efter att grundskolan är över får de som gör civiltjänstgöring eller militärtjänstgöring en så kallad booster för stelkrampsvaccinet. De kan också få vaccination mot hjärnhinneinflammation. Efter det ligger ansvaret på dig själv.

- Med tio års mellanrum måste du få en booster för stelkramp. Det är det viktigaste om du befinner dig i Finland, säger Otto.

Att komma ihåg att ta sina vitaminer varje dag är sjukt svårt. Hur ska en då komma ihåg att ta en spruta vart tionde år? Ja, när du tänker efter är det riktigt enkelt faktiskt.

Har du gjort militär- eller civiltjänst räknar du tio år framåt. Har du inte gjort värnplikt räknar du i stället tio år framåt från att du gick ut nian. Då vet du alltid vilket år du ska ta ditt vaccin.

Värnplikt.
Bildtext Den som gör militärtjänst eller civiltjänst får en boosterdos av stelkrampsvaccin.
Bild: Yle/Kerstin Kronvall

Det fina här är också att det är gratis att få sin boosterdos på hälsovårdsstationerna eftersom vaccinet ingår i det nationella vaccineringsprogrammet. Just nu är det dessutom nästintill omöjligt att ta vaccinet inom privatvården (där det alltså kostar lite grann) eftersom det på många ställen är slut. På hälsovårdsstationerna ska det ändå finnas ett litet lager kvar.

Att få fram en lista på vilka vacciner du tagit är svårt. I Finland har vi ett nationellt register där vacciner du fått inom den kommunala hälsovården har antecknats sedan år 2009. De privata vårdföretagen ska senast 2017 anteckna de vacciner de ger. Men allt som hänt före det måste du själv hålla koll på.

Vad händer om jag glömmer?

Ifall du skulle glömma och det går 13 år istället för tio mellan sprutorna kan du ändå ta en booster.

- Men går det längre än det kan det hända att man måste göra ett nytt vaccineringsprogram för att få in det igen. Men vi har inte så mycket information om det, så vi utgår från att boostern hjälper även om det gått lite längre tid, säger Otto.

Är du tvärtemot väldigt ivrig och tar vaccinet för snabbt är det knappast någon fara.

- I vissa fall kan det bli en reaktion men det är synnerligen sällsynt. Får du en booster fem år efter att du fått en tidigare så spelar det ingen roll.

Rostig spik.
Bildtext Ett smutsigt sår kan ge dig stelkramp om du inte är vaccinerad.
Bild: Yle/Jessica Edén

Det sägs att du ska ha ditt stelkrampsvaccin i skick ifall du till exempel råka trampa på en rostig spik – varför det? Jo, för att stelkrampsbakterierna finns i jordmånen och får du in dem i ett sår kan det bli infekterat. De finns också i den normala tarmfloran hos djur. Det är väldigt sällsynt att få stelkramp i Finland eftersom alla är vaccinerade, men om du får det är det verkligen ingen bra grej.

- Under min karriär har jag sett ett stelkrampsfall. Patienten måste få kraftiga muskelrelaxanter, så mycket att den inte ens kan andas själv, eftersom musklerna krampar så mycket. Det går om ifall man tar hand om det, men det är en mycket allvarlig sjukdom som är helt dödlig om du inte är vaccinerad och inte får vård, säger Otto.

Hepatit A och B också i Finland?

Stelkramp är alltså det enda vaccinet du egentligen behöver hålla koll på ifall du endast rör dig i Finland, men det finns också andra som kan vara bra att ta. Hur är det till exempel med vaccin mot leverinfektionen Hepatit? Under hösten har vi sett en reklam som uppmanar folk att vaccinera sig mot hepatit A och B - även om de inte har planerat in någon utlandsresa. Betyder det att riskerna att få viruset har ökat? Nja, inte riktigt.

- Det kanske finns mera B-hepatit men inte mycket. A-hepatit har funnits tidigare men inte så mycket trots att vi inte är vaccinerade. Smittan hör nämligen ihop med sämre hygieniska förhållanden, medan B-hepatit smittar blodvägen.

B-hepatit kan också smitta genom att du sväljer infekterat material och genom sex.

- C-hepatit finns det inget vaccin emot. Folkhälsomässigt sett är det den värsta av hepatiterna för tillfället, säger Otto.

Djupfrysta jordgubbar.
Bildtext Kom ihåg att koka de frysta bären innan du äter dem.
Bild: All Over Press

Om du rör dig på ställen där risken att bli smittad är högre, till exempel om du jobbar på en hälsovårdsmottagning eller akutmottagning, då ska du vara vaccinerad. Lever du ett skyddat liv kanske du inte behöver det. Under de senaste åren har det i Finland och på andra håll i Europa förekommit flera hepatit A-epidemier som orsakats av djupfrysta bär - så kom ihåg att alltid koka bären.

Vill du vaccinera dig mot hepatit A och B måste du ta tre olika sprutor. Läkarna tror för tillfället att de tre sprutorna räcker livet ut - men helt säkra är de inte.

Influensavaccin

Vem behöver då influensavaccin? Det rekommenderas till personer i riskgrupper - sjuka, äldre, små barn, men också till föräldrar som har små barn på dagis som kan ta hem influensan därifrån. Också de som jobbar inom sjukvården ska ta det så att de inte smittar sina patienter.

- Influensavaccin ska tas årligen eftersom det alltid kommer en ny sorts influensavirus varje år, säger Otto.

Vaccin inför resan

Ska du åka till tropiska områden finns det en massa olika vaccineringar som kan behövas, till exempel mot gula febern. Skydd mot malaria får du inte som vaccin utan som tabletter.

När du tar dina vaccinationer får du ett litet gult kort. Det lilla kortet är viktigt.

- Det gula kortet är det internationella vaccineringskortet och där ska du samla alla vaccineringar - hepatit, gula febern och sånt. Det är ett viktigt dokument för vissa länder vill ha bevis på att du är vaccinerad mot olika sjukdomar.

En läkare som sprutar in vaccin, genom en spruta, in i armen på en patient.
Bildtext Ifall du ska resa på en längre resa är det bra att i god tid kolla upp vilka vacciner du behöver.
Bild: All Over Press

Det betyder alltså att om du reser från ett land som har gula febern kan nästa land neka dig inträde ifall du inte har vaccineringskortet i skick.

- Håll det alltid bredvid passet så vet du var det finns, säger Otto.

Det finns också andra vacciner som ges till personer i olika riskgrupper. Reser du till ett land där det finns polio kan du också få en boosterdos av poliovaccinet. Du kan läsa mer om vaccinationerna här.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln