Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Folktinget: Fortfarande hopp om jour i Vasa - Seinäjoki klarar inte utmaningen

Från 2016
Uppdaterad 08.12.2016 14:21.
Markus Österlund poserar i en korridor.
Bild: YLE/Ted Urho

Folktingssekreteraren Markus Österlund ser inte lika hopplöst på grundlagsutskottets beslut angående sjukhusjourreformen som man gör i Vasa.

Österlund säger att grundlagsutskottet i sitt beslut uttryckligen konstaterar att regeringen måste trygga vård på svenska. Det betyder enligt honom att det fortfarande finns chanser för en 12+1-modell där Vasa centralsjukhus skulle få behålla omfattande jourverksamhet.

- Vi måste minnas att man faktiskt skriver i utlåtandet att den bästa lösningen skulle vara att både Vasa och Seinäjoki skulle få omfattande jour. Jag tror att det fortfarande finns en möjlighet, säger Österlund.

Seinäjoki klarar inte utmaningen

Att Seinäjoki faktiskt skulle lyckas erbjuda vård på svenska är enligt Österlund osannolikt.

- Här räcker det inte att skriva in i lagen att den svenska servicen ska tryggas i Seinäjoki utan det kräver att det görs i praktiken och det tror jag blir omöjligt, säger Österlund.

Om social- och hälsovårdsutskottet beslutar att ansvaret för den svenska sjukhusjouren faller på Seinäjoki centralsjukhus krävs enligt Österlund att man grundligt utreder om det skulle fungera i praktiken. Det krävs en helt ny språkkonsekvensbedömning.

- Man måste göra likadant som man gjorde gällande den svenska vården i Karleby. Man kollade om det i praktiken skulle funka i Uleåborg och kunde konstatera att det skulle inte funka, säger Österlund.

En ny språkkonsekvensbedömning skulle betyda att hela lagpaketet skjuts på framtiden.

Diskussion om artikeln