Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Posten och Demokraatti i luven på varandra

Från 2016
Postens logo klistrad på postens fönster.
Bild: Yle / Eva-Maria Koskinen

På torsdag morgon gick SDP:s partitidning Demokraatti ut med nyheten att Posten slarvat bort hela tidningens nyaste upplaga. Posten tillbakavisar påståendet, men då kontrar Demokraattis chefredaktör med att säga att Posten ljuger.

Demokraatti skriver själv på sin webbplats att Posten inte har koll på var den senaste upplagan på 10 000 tidningar finns. Chefredaktören hänvisar till korrespondens med Postens personal.

På torsdag förmiddag, utgivningsdagen, tillbakavisar Posten påståendet när Svenska Yle ringer upp.

- Upplagan har kommit till Postens nätverk i praktiken i normal ordning. Vi har alldeles nyss fått bekräftat från flera distributionsplatser att Demokraatti finns klar att delas ut i dag på utgivningsdagen, alltså torsdag, säger Jarmo Ainasoja, chef för Postens styrcentral.

Tidningen Demokraatti den 8 december 2016, fotograferad hos Posten.
Bildtext Här är beviset på att Posten har tagit emot tidningen Demokraatti den 8.12, två exemplar av tidningen som har fotograferats i Postens sorteringscentral.
Bild: Posten

Ainasoja är ännu osäker på om alla distributionsplatser i hela landet har fått sina tidningar, men enligt honom är det i varje fall klart att tidningen finns hos Posten.

”Posten ljuger!”

Ainasoja säger att allt verkar handla om ett missförstånd som ska redas ut så snabbt som möjligt.

Demokraattis chefredaktör Mikko Salmi godtar inte förklaringen.

- Posten ljuger! Vi har fått uppgiften av Posten i morse klockan 7:20 (på torsdag, utgivningsdagen) om att de inte vet var tidningen finns, så de ljuger om de säger att allt är som normalt, säger Salmi.

Salmi berättar att misstankarna om att något var fel uppstod redan på onsdagen. Partikansliet brukar få tidningen en dag i förväg, men ingen tidning syntes till under hela dagen.

- Vi började reda ut saken redan på dagen, men efter åtskilliga telefonsamtal och e-postmeddelanden visste vi fotfarande inte var tidningarna fanns när arbetsdagen var slut.

Imageförlust för båda parter?

När allt såg som mest hopplöst ut valde Demokraatti att sätta ett meddelande på sin webbplats om att hela upplagan är försvunnen.

- Det är inte en nyhet vi lägger ut på webben för att det är roligt. Vi frågade till och med Posten om vi får lägga ut nyheten, och de gav grönt ljus, säger Salmi.

Vid Posten säger ändå Jarmo Ainasoja att tidningen kommer att delas ut i vanlig ordning på sin utgivningsdag i största delen av landet. Ärendet ska redas ut både inom Posten och i samarbete med Demokraatti.

Även Mikko Salmi är mån om att det blir en utredning.

- Vi kommer att göra en reklamation om det här.

Båda parter säger att nyheten innebär dåligt rykte för dem. Om allt visar sig vara ett missförstånd tror Ainasoja att det är en imageförlust för Posten, medan Salmi anser att hela härvan är en imageförlust för Demokraatti.

Diskussion om artikeln