Pargasmamma: Sluta dela in litteratur i flick- och pojkböcker
Ninette Bahnes son fick höra att en av hans favoritböcker var en bok för flickor. Nu vill hon lyfta frågan om hur man delar in litteratur i typiska flick- och pojkböcker.
Trebarnsmamman Ninette Bahne i Pargas är väldigt mån om att väcka en läslust hos sina barn. Den äldsta sonen beskriver hon som något av en bokmal, medan läsningen varit en utmaning för de två yngsta som båda har någon form av läs- och skrivsvårigheter. För dottern blev Ninettes gamla Fantomentidningar en nyckel till att väcka intresset för att läsa.
Favoritboken klassades som en "flickbok"
Ninette besöker ofta biblioteket i Pargas tillsammans med barnen och uppmuntrar också barnen att själva låna böcker. Ofta går det bra, men för en tid sedan blev hon mycket förvånad över vad sonen hade att berätta då han kom hem.
- Han hade varit till biblioteket med klassen och bibliotekarien hade då förklarat vilka böcker som var flickböcker och vilka som var pojkböcker. Han blev upprörd för en av våra favoritböcker här hemma som handlar om en liten prinsessa hade blivit kategoriserad som en flickbok. Vi hade en lång diskussion om det hemma och kom fram till att det var struntprat att dela in böcker på det här sättet.
Efter det har Ninette och hennes familj också fått tips från skolan om vilka böcker de ska satsa på i julklapp i år.
- I lågstadiet har det mest handlat om tips på böcker som passar barnens nivå och det är ju bra. Men för en tid sedan fick vi ett mejl från högstadiet med julklappstips och böckerna var indelade i flick- och pojkböcker. Bland tipsen fanns flera böcker som min son läser och de påstods vara flickböcker och massor av böcker jag läser kategoriserades som pojkböcker. Jag tycker högstadieelever är så stora att de själv kan välja vilka böcker de är intresserade av.
"Man borde utgå från barnens intressen"
Ninette Bahne ser många problem med att dela in böcker i böcker som passar för flickor och böcker som passar för pojkar.
- Att bunta ihop alla pojkar och flickor på det här sättet är helt idiotiskt. Man borde utgå från barnen och deras önskemål och fråga vad de är intresserade av för böcker, säger Ninette.
Nyligen visade en undersökning som Svenska kulturfonden sponsrat att pojkar får lägre vitsord i modersmål än flickor i Kimitoön.
En del av problemet tror Ninette Bahne är att det är lättare för flickor att läsa typiska pojkböcker än för pojkar att läsa böcker som marknadsförs till flickor, vilket gör att flickor läser fler olika böcker än vad pojkar gör.
- Att det är mer okej för flickor att läsa olika typer av böcker gör att en större värld öppnas för flickorna än för pojkarna. Flickor övar också upp sin empati då de läser vilket också pojkar borde få göra.

Radio Vega Åboland
Ingen indelning av flick- och pojkböcker i bokhyllan - men man tipsar om folk frågar
Vid biblioteket i Pargas centrum delar man inte in böckerna i bokhyllan enligt kategorierna böcker för flickor och böcker för pojkar. Planen är att börja dela in böckerna enligt olika ämnen, som till exempel böcker om äventyr och böcker som handlar om familjer, men tillsvidare är det bokstavsordning som gäller i bokhyllorna. Att dela in böckerna i typiska flick- och pojkböcker är inget man strävar efter berättar bibliotekschef Karolina Zilliacus.
- Man kan ju fråga sig hur en sådan indelning skulle se ut. Jag tycker inte man kan dela in böcker i typiska flick- och pojkböcker, säger Zilliacus.
Däremot händer det att man tipsar om böcker som passar bra för flickor respektive pojkar eftersom det ofta är det folk som kommer till biblioteket frågar om.
- Det händer att folk kommer in utan barn och då berättar de ofta att de söker en bok till en till exempel 10-årig flicka eller en 15-årig pojke och ber om tips. Det verkar finnas en viss automatik i det hela, säger Zilliacus.
Att folk ber om tips är speciellt vanligt då frågan om hur man ska få pojkar att läsa mera är på tapeten. Då frågar många som har pojkar hemma vilka böcker de ska välja för att väcka en läslust hos barnet.
Men om någon kommer in och ber om en bok som passar till en sjuåring, frågar ni då om det är till en pojke eller till en flicka?
- Visst, jag misstänker att det också händer.
Indelning i pojk- och flickböcker hör till historien
Karolina Zilliacus lyfter ändå fram att utvecklingen då det gäller utbudet av barn- och ungdomsböcker går åt rätt håll.
- Om jag jämför med då mina barn var små så finns det idag flera titlar och böcker som inte kan kategoriseras som varken flick- eller pojkböcker.
Mia Österlund som är docent i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi och specialiserad på barn- och ungdomslitteratur förkastar indelningen av pojk- och flickböcker till historien.
- Pojk- och flickböcker är något man förknippar med B. Wahlströms gröna och röda pärmar. Men de begreppen avskaffades redan på 1960-talet. På finska lever begreppet tyttökirja kvar, men inte på svenska, säger Österlund.
Om man konsekvent från bibliotek eller skolor går in för att markera vad som är flickläsning och vad som är pojkläsning, då är man ute på hal is.
Enligt Österlund talar man hellre om ungdomsromaner och ungdomslitteratur. Där gestaltar man pojkar och flickor tillsammans, och de flesta ungdomsböcker placerar sig där.
- Att tala om pojk- och flickböcker går emot trenderna på biblioteken, säger Österlund. Snarare har vi sett arbete för att göra ett bibliotek för alla, med regnbågsmärkta böcker, queerhyllor och flera böcker i Sverige denna höst vilka handlar om transpersoner.
Österlund tycker det är okej att någon gång föreslå litteratur som man har sett att lånas mer av en viss målgrupp.
- Men om man konsekvent från bibliotek eller skolor går in för att markera vad som är flickläsning och vad som är pojkläsning, då är man ute på hal is. Då börjar det vara farligt, säger Österlund.
