Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

I Svenska Yles serie om julmusik: Happy X-mas (War is over)

Från 2016
Uppdaterad 08.12.2016 14:50.
John Lennon
Bildtext John Lennon flyttade tillsammans med Yoko Ono till New York där de skrev Happy Xmas.
Bild: Wikimedia commons.

En av de populäraste julsångerna var ursprungligen en protest mot kriget i Vietnam. Dessutom lånade John Lennon melodin från en engelsk folksång som handlade om en kapplöpningshäst.

Det var den 8 december 1980 som John Lennon blev mördad utanför bostaden i New York. 1971 skrev han tillsammans med livspartnern Yoko Ono, Happy Xmas (War is over) på ett hotellrum i den nya hemstaden.

Lånad melodi

Redan 1963 hade folktrion Peter, Paul and Mary gjort sin egen version av folksången Stewball (ursprungligen Skewball) och några år senare var det The Hollies tur.

Vilken version som sist och slutligen inspirerade Lennon är oklart men det är möjligt att han hade båda två men eftersom det ursprungligen var en folksång så kunde man göra egna versioner av den.

Demonproducenten kallades in

På kvällen den 28 oktober 1971 började inspelningen i Record Plant studion i New York. Man jobbade fram till morgonen då bakgrunderna till låten var klar.

Lennon hade kallat in Phil Spector som producent för låten. De kände varann från tidigare för det var också Spector som fick i uppdrag att försöka få något vettigt av de mängder av studiotimmar som fanns efter Let it be-sessionerna.

Spector blev på 60-talet känd för att skapa enormt stora sound på låtarna. För den här sessionen fyllde han också studion med en massa musiker. Det fanns fyra gitarrister, av vilka en spelade bas i stället för Klaus Voorman som satt fast i ett försenat flyg från Tyskland. Vem av gitarristerna som spelade bas är fortfarande oklart.

Men Lennon tog alltså melodin från Stewball-låten och gjorde tillsammans med Yoko Ono en ny text till den melodin.

Låten utkom den 1 december samma år i USA men det dröjde till följande år innan den publicerades i England på grund av bråk mellan Lennons förlag och det förlag som i tiderna representerade The Beatles.

Mer om låten kan du höra i Vega kväll torsdag med start kl 17.30

Men vad tycker du om julmusiken? Börjar man i allmänhet spela den för tidigt eller för sent? Borde den vara helt förbjuden på vissa platser? Hur mycket julmusik vill ni höra i radion? Och har du någon speciell favorit som sällan spelas?

Skriv ner dina tankar här nedan och skicka till oss. Och har du en bild med någon form av julmotiv så publicerar vi gärna en sådan i anknytning till artiklarna. Kom ihåg att kolla att vi har rätt att publicera bilden. Skicka per mail till vega.musik@yle.fi

Musikredaktionens julkalender

Diskussion om artikeln