Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Guns n’ Roses kommer: Var du på plats 1991?

Från 2016
Uppdaterad 08.12.2016 16:22.
Guns n' Roses i Chicago juli 2016
Bildtext Guns n' Roses 2016
Bild: Ray garbo/Wenn.com

Fredagen den 9.12 släpps biljetterna till (delvis) återförenade Guns n’ Roses spelning lördagen den 1.7 i Kantola-parken i Tavastehus.

Dyrare s.k. “golden circle”-biljetter och VIP-paket med sillsmörgås och ljusrött toapapper i Bajamajan har redan funnits till salu i några dagar.

I väntan på sommarens hetaste biljetter vill vi veta hur det gick till när bandet spelade i Finland för första gången 1991.

Rockpolisernas Playmobil-gubbe gillar Guns and Roses
Bildtext Handen upp om du såg Gn'R 1991
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Såg du Gn'R back in the day?

Vi skulle vilja höra anekdoter och minnen av er som såg Guns n’ Roses när de spelade i Finland för första gången den 13 och 14 augusti 1991 i Helsingfors ishall!

- Sov du i sovsäck utanför biljettjänsten när biljetterna släpptes?
- Bongade du Gn’R-medlemmarna när de anlände aspackade med flyget?
- Vad hände på hotellet?
- Festade du med bandet när en del av dem var på Tavastia för att se Black Crowes som spelade i Helsingfors dagen innan?

"Inte under denna livstid"

“Världens farligaste band” kallades de i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Spillror av den sanningen lever kvar än idag men risken för inhiberade eller avbrutna konserter, massförstörelse och dåligt tajmade överdoseringar på hotellrum är nuförtiden väldigt liten.

Axl W. Rose har t.o.m. dykt upp i tid på jobb under återföreningsturnén och han skötte exemplariskt sina inhopp i AC/DC när Brian Johnson fick problem med hörseln. Och vi lyfter på cylinderhatten för Axl som skötte det och G’nR:s turnéstart sittande på Dave “Foo Fighters” Grohls tron efter att han bröt benet efter allra första reunion-giget på Whiskey A GoGo. "Not in this lifetime" syftar på Axls gamla svar på frågor om en reunion med Slash.

axl rose och angus young
Bildtext "Axl/Dc"
Bild: © www.splashnews.com/ All Over Press

Men även om vi säkert kan se fram emot en bra show och en lång varierande setlista med material ända från Appetite for destruction till Chinese democracy så är allt det där ju ändå litet tråkigt jämfört med hur det var då när det begav sig och Gn’R ännu var farligast i världen.

Bandets lineup i Finland 1991 bestod av Axl Rose, Slash, Duff McKagan, kompgitarristen Izzy Stradlin, trummisen Matt Sorum och keyboardisten Dizzy Reed.

Utgivningsdatumet av albumen Use your illusion I och II hade skjutits fram gång på gång och när dagen för konserterna kom hade skivorna ännu inte synats till i affären så en stor del av de nya låtarna var obekanta för publiken.

Setlistan från första kvällen 1991 kan ni se här.

Den första av de två slutsålda konserterna bjöd också på en klassisk Axl-incident när sångaren mitt i allt lämnade scenen när de skulle spela Welcome to the jungle. Bandet fortsatte instrumentalt och jammade och drog trummsolon och Izzy sjöng 14 Years tills Axl behagade komma tillbaka 20 minuter senare. Efteråt kom det fram att Axl blev sur på Slash & co. som drog för länge på introt till låten.

Så här lät det i ishallen när Axl Rose tappade nerverna på Slash som drog ut på introt till Welcome to the jungle. Videon och fotona är uppenbarligen från något annat gig.

Här ett till klipp.

En riktigt redlöst berusad Duff McKagan blev intervjuad av Heli Nevakare för musikmagasinet "Rockstop" och den intervjun kan du se i arkivet nedan:

Rockstop (jakso 2 -Guns N' Roses -spesiaali, vuosi 5) - Spela upp på Arenan

Hör av dig och dela dina Gn'R-minnen!

Såg du Gn’R då i Finland eller någon annanstans under bandets storhetstid? Berätta för oss hur det var i kommentarsfältet nedan eller maila direkt till lasse.gronroos@yle.fi.

Maila gärna foton om du har sparat din biljett eller plåtade bandet back in the day!

Fredagen den 9.12 snackar vi mera om Guns n’ Roses i Vega Dag.

Guns n’ Roses kommande konsert och tidigare bravader kan diskuteras i vår egen facebook-grupp “rockpoliserna” så gå med om du inte redan gjort det!

Logo
Bildtext Not in this lifetime?
Bild: Guns N' Roses

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln