Hoppa till huvudinnehåll

X3M

De vill förändra machokulturen i omklädningsrummen

Från 2016
Uppdaterad 10.12.2016 10:09.
Rogerio Silva och Shanga Aziz som dragit igång projektet Locker room talk UF.
Bildtext Rogerio Silva och Shanga Aziz vill förändra snacket i omklädningsrummen.
Bild: Privat

Svenska Shanga Aziz och Rogerio Silva vill få bort kvinnoförtrycket från killarnas omklädningsrum. Med projektet Locker room talk UF ska de lära unga killar att kärlek börjar med respekt - inte med bråk.

För några månader sedan försvarade USA:s kommande president Donald Trump en del sexistiska uttalanden med att de bara var ”locker room talk”, alltså saker som sägs killar emellan i omklädningsrummen. Enligt Trump är det alltså okej att säga nästan vad som helst så länge du befinner dig i ett omklädningsrum.

Den här åsikten delas inte av gymnasieeleverna Shanga Aziz och Rogerio Silva från Finspång i Sverige. De har dragit igång projektet Locker room talk UF som går ut på att de besöker olika idrottsklubbar i Sverige för att förespråka jämställdhet. Båda två har spelat fotboll så de vet vad som sägs i omklädningsrummen.

- Det finns vissa grabbar som vill hävda sig och vara coola, och då brukar de till exempel visa nakenbilder på tjejer eller skryta om vem de legat med, säger Rogerio.

Det finns vissa grabbar som vill hävda sig och vara coola.

Det är killar i grupp som är det stora problemet. Det här kom Rogerio och Shanga fram till efter att ha pratat med över 100 kvinnor som berättade om när de upplevt diskriminering och förtryck av män. De flesta trodde att de nedvärderande tankarna får sin början på ställen där killar samlas i grupper.

- Då blev det väldigt enkelt för oss att veta hur och på vilket sätt vi skulle arbeta, säger Shanga.

Vill förändra strukturen i samhället

Shanga säger att det inte handlar om killarna som individer, utan om strukturen i samhället. Redan när vi är små barn får vi höra att kärlek börjar med bråk. Då är det inte konstigt att killar växer upp med tron om att de får slå eller tafsa på kvinnor.

- Det jag och Rogerio gör är att vi åker tillbaka till den där åldern när man får höra att kärlek börjar med bråk, och så suddar vi bort det och ersätter det med att kärlek börjar med respekt. Därifrån arbetar vi med projektet för att vi ska kunna få en bättre framtid, säger Shanga.

Machokulturen är svår att få bort och det är därför vi vill träffa unga killar.

Projektet är alltså något de gör i förebyggande syfte, och därför är killarna de träffar mellan tio och 14 år gamla.

- Machokulturen är svår att få bort och det är därför vi vill träffa unga killar, för de har ännu inte börjat prata illa om kvinnor och homosexuella. Den grabbiga kulturen finns inte riktigt i den åldern. Om vi lär dem att det inte heller måste bli så när de växer upp, kan vi förhindra att machokulturen blir en norm i deras omklädningsrum, säger Shanga.

Straffläggningstävling med jämställdhetsfrågor

Rent praktiskt går det till så att de kombinerar sin föreläsning med klubbens träningsform. De kan till exempel ordna en straffläggningstävling där de samtidigt går igenom frågor om jämställdhet. På det här sättet kan killarna hålla sig fokuserade och förhoppningsvis också ta till sig det som sägs.

- Vi hjälper dem att hitta rätt redskap, både för att veta vad jämställdhet innebär men också så att de ska veta hur de ska säga ifrån i framtiden.

När killarna växer upp och får höra någon annan kille i omklädningsrummet som snackar illa om kvinnor, ska de veta hur de kan säga ifrån och hur de ska ta ställning.

- Så vi jobbar väldigt mycket med hur man kan bygga upp sin självkänsla, sitt mod, och få kunskap om de frågor vi pratar om, säger Shanga.

Vill förändra klubbarnas utbildningsplan

Responsen från klubbarna har enbart varit positiv och Rogerio och Shanga tycker det känns fint att de kan ta itu med ett problem som är så stort.

- Tränarna tar emot oss med öppna armar och spelarna visar stort intresse, säger Rogerio.

De har besökt många klubbar och målet är att träffa ännu fler. Det långsiktiga målet är att se till att förankra värderingarna i sportklubbarnas utbildningsplan.

- Just nu undervisas fotbollskillarna i fair play, alltså att man ska vara schyst mot varandra, men jämställdhet nämns inte. Vi vill få in jämställdheten i samma undervisning, säger Shanga.

Tränarna tar emot oss med öppna armar och spelarna visar stort intresse.

- Problemen finns överallt i samhället men vi har valt att börja i idrottsklubbarna för det är där som grabbar möts och är i grupp, säger Rogerio.

- Vi uppmanar också andra att starta liknande projekt inom andra områden i samhället. Vi har börjat med idrottsklubbar eftersom vi själva också har erfarenhet av dem, säger Shanga.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln