Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Maldivernas klimathjälte till Svenska Yle: Trump kan inte stoppa kampen mot klimatförändringen

Från 2016
Uppdaterad 11.12.2016 08:48.
Maldivernas förra president Mohamed Nasheed
Bildtext Maldivernas förra president Mohamed Nasheed
Bild: EPA/Andy Rain

Mohamed Nasheed är en energisk optimist. När det gäller de klimatfrågor som gjorde honom världskänd som Maldivernas president tror han på Parisavtalets styrka. Inte ens Donald Trump kan stoppa det globala samarbetet, säger han i en exklusiv intervju med Svenska Yle.

- Det här är en möjlighet, säger Mohamed Nasheed om det faktum att Donald Trump blir USAs nästa president. Det är en möjlighet för oss att sträcka ut våra händer till dem som har andra åsikter än vi har.

Jag träffar Maldivernas före detta president i katedralen i Coventry, i ett litet kapell med väldigt högt i tak.

Förra året fick Nasheed politisk asyl i Storbritannien, men han är inte en typisk muslimsk flykting från ett krigsdrabbat område i Sydasien. Vid sidan om Al Gore är han den person som närmast konkurrerar om titel ”Mr Climate Change”.

- Det är klart att tillträdande president Trump har en politik som jag och många med mig tycker borde vara annorlunda, men det kommer att finnas tillfällen och vägar att nå de relevanta personerna och förändra politiken.

Du kan inte stoppa naturen.

Mohamed Nasheed

Det här gäller kanske Trumps klimatpolitik mer än inom andra områden.

- Du kan inte stoppa naturen, den har sin egen gång. Vi kommer att se avvikelser i klimatet som får till och med den mest orubblige skeptikern att acceptera fakta, tror Nasheed.

Det kommer att finnas tillfällen att nå de relevanta personerna och förändra politiken.

Mohamed Nasheed

Nasheed är alltså övertygad om att klimatet redan inom fyra år har visat väldigt dramatiska sidor.

- När det sker kommer alla att börja springa runt. Den stunden är nära.

Maldivernas förre president Mohamed Nasheed kramar om Malawis förre president Joyce Banda
Bildtext Mohamed Nasheed har vänner runt om i världen. Här sekunderna före en bamsekram med Malawis före detta president Joyce Banda.
Bild: Yle/Gustaf Antell

Nasheed tror att verkligheten därför inte tillåter USA att gå in i samma sorts laissez faire-isoleringspolitik som landet gjorde under 1920-talet.

- Det betyder förstås inte att det blir lätt för dem som kämpar mot klimatförändringen eftersom vi också lever i en historisk brytpunkt där många mänskor kräver en annorlunda samhällsutveckling.

Brexitomröstningen var ett tecken på det här och presidentvalet i Frankrike kan också bli det.

Ni tog makten på Maldiverna i demokratiska val efter 40 år av diktatur. Drygt tre år senare tog diktaturen tillbaka makten i en kupp. Varför tror ni att det ändå går att påverka maktfullkomliga personer?

- Det är just det som är poängen, menar Nasheed. Parisavtalet är undertecknat och förseglat. Det behövs en hel del förstörelse för att omintetgöra det eller lösgöra sig från det.

En del av ett konstverk om Mohamed Nasheers liv
Bildtext Nasheeds egna ord i en konstnärs tappning.
Bild: Yle/Gustaf Antell

Det kan alltså vara lika svårt att upphäva Parisavtalet som det var att nå det. Pressen från gräsrötterna att inte röra det är för stor för att det ska vara värt den politiska risken.

- Klimatavtalet kom från gräsrötterna och inte från något ledarskap. Det har aldrig tvingats på folket. Överallt har det varit politikerna som motvilligt har accepterat att skriva på klimatavtal.

De framsteg som har gjorts under de senaste tio åren har tvingats på politikerna. Därför har Nasheed svårt att tro att någon ledare nu vågar försöka upphäva allt.

Det finns många ledare i världen som inte tror på klimatförändringen, ändå har vi kommit så här långt.

Mohamed Nasheed

- Om vi tar Maldiverna som exempel. Vi hade några år av demokrati och det gör att folket aldrig kan gå tillbaka till att acceptera det förtryck som rådde under 1980- och 1990-talen. Vi har sett visionen om ett bättre sätt att leva.

Det betyder att den nuvarande diktaturen, som består av i grunden samma personer som den förra, tvingas stampa försiktigt.

- Folket har bestämt sig för vilken framtid de vill ha för landet och jag tror att det är den vägen vi kommer att gå, sammanfattar Nasheed. Det är mycket svårt att riva det som har byggts under den senaste tio till femton åren på Maldiverna.

För ett år sedan trodde de flesta av oss att kunskap och fakta hjälper oss att bygga en bättre värld, idag tvivlar många. Vad tror ni?

- Kanske det här är vägen till en bättre värld? Att vi ska ta oss över stötestenen, falla, stiga upp, samla oss och sedan springa igen.

Med andra ord är det utmaningarna som gör oss starka.

- Jag ser det amerikanska valet, brexitomröstningen och allt som världen kastar på oss just nu är utmaningar på kort- och mellanlång sikt. Utan motstånd mot klimatrörelsen skulle vi inte ha nått så långt och så många.

Hur ska vi nu då nå den konservativa amerikanska medelklassen?

- Vi visste ju inte att den fanns, säger Nasheed. Vi trodde att det var Kalifornien och New York vi skulle tala med, men nu vet vi vem vi ska prata med.

Menar ni att ”liberalerna” nu måste lära sig att göra sitt jobb bättre?

- Vi måste göra det för att själva bli mer hållbara. När vi har klarat av den utmaningen för strömmen oss in på ett segrande sista varv.

Del av ett konstverk med en text som säger "Getting out of our self national bubble!".
Bildtext Nasheed säger att valet av Trump hjälper oss att komma ut ur vår bubbla.
Bild: Yle/Gustaf Antell

Skulle det inte vara för Mohamed Nasheeds personliga historia skulle det vara lätt att avfärda honom som en naiv optimist, men han är en person som flera gånger i livet har offrat allt.

Som ung journalist blev han satt i fängelse flera gånger.

- Det var så ofta att jag slutade räkna vid tio, säger han skämtsamt.

Han har torterats för att tvinga honom att sluta skriva.

Jag skrev, de satte mig i fängelse, jag skrev, de satte mig i fängelse, jag skrev ...

Mohamed Nasheed

- Jag släpptes ut, jag skrev, de satte mig i fängelse, jag skrev, de satte mig i fängelse. Jag slutade aldrig skriva. En dag gick jag in i politiken.

Hösten 2008 blev han vald till president. Vintern 2011 blev han avsatt från den positionen, trots att han formellt avgick frivilligt.

Förra året dömdes han till tretton års fängelse för terrorism hemma i Maldiverna. Det är därför han lever som politisk flykting i Storbritannien.

Snabbheten och bristen på rättvisa i förfarandet får mig att tro att domslutet var förutbestämt.

Gabriela Knaul, FNs specialrapportör i frågor om domares oberoende i sin kommentar till rättegången mot Nasheed våren 2015

Enligt FN är domen politiskt motiverad.

Under åren som president åkte Nasheed världen runt för att göra mänskor och politiska ledare uppmärksamma på hur klimatförändringen på ett väldigt konkret sätt hotar mindre önationers hela existens.

Maldivernas högsta punkt ligger knappt 2,5 meter över havsytan.

Nasheed har fått flera miljö- och fredspris för sitt arbete för mänskliga rättigheter och mot klimatförändringen, bland dem det svenska Anna Lindh-priset år 2009 för att ha ”satt mänskor och de mänskliga rättigheterna i hjärtat av debatten om klimatförändringen”.

Diskussion om artikeln