Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska migrationsverket: Läget värre i Afghanistan

Från 2016
Uppdaterad 08.12.2016 16:19.
Afghaner i Herat reflekteras i speglar 7.12.2016
Bildtext Afghaner i Herat reflekteras i speglar 7.12.2016
Bild: EPA/JALIL REZAYEE

Fler afghaner kommer nu att få tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. Migrationsverket anser att säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats rejält under de senaste två åren.

Det svenska Migrationsverket ändrar nu sin bedömning gällande säkerhetsläget i Afghanistan. Enligt Migrationsverket är talibanrörelsen på frammarsch och starkare än någonsin. Antalet dödsfall i landet har ökat.

Asylfallen från Afghanistan kommer därför att bedömas mera generöst framöver, konstaterar Migrationsverkets rättschef Fredrik Bejer.

- Det har blivit farligare i Afghanistan, läget är osäkrare och det kommer vi att beakta i våra bedömningar, säger Bejer till Sveriges radio.

Förra året sökte över 40 000 afghaner asyl i Sverige. Mer än hälften av dem var ensamkommande barn. I år har antalet asylsökande minskat till 2 800.

Hazarerna särskilt utsatta

Det svenska Migrationsverket presenterade på torsdagen ett nytt rättsligt ställningstagande om Afghanistan. Där framgår att alla 34 provinser i landet nu är drabbade av våldet. Värst drabbad är provinsen Helmand.

Det blir därmed slut på utvisningar till Helmand. När det gäller afghaner från andra delar av landet kommer det försämrade läget att väga tyngre i bedömningen av varje enskilt asylfall.

Migrationsverket konstaterar att de shiamuslimska hazarerna är speciellt utsatta. Att tillhöra den minoritetsgruppen är ändå inte ett tillräckligt skäl för att beviljas skydd, konstaterar Bejer. Att man tillhör hazarerna ska ändå vägas in bland övriga omständigheter när man bedömer skyddsbehovet.

Också de afghaner som fått avslag i alla instanser tidigare kan nu söka asyl på nytt.

Går tvärtemot tidigare bedömningar

Både EU:s och den svenska regeringens tidigare ambition har varit att få fler afghanska flyktingar och migranter att återvända till sitt hemland. Det svenska Migrationsverkets senaste bedömning går i motsatt riktning.

Så sent som i oktober skrev Sverige, Finland och Tyskland på ett avtal med Afghanistan om utvisningar av afghanska asylsökande och mottagandet i Afghanistan.

Den afghanska regeringen lovade att ta emot sina medborgare också om de utvisas med tvång. Det vägrade landet göra tidigare. Överenskommelsen öppnade för att utvisa tusentals afghaner från Sverige.

Diskussion om artikeln