Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Elverket i Ekenäs laddar batterierna med Economy Plus

Från 2016
glasföremål på bord och tv-skärm i mörkt rum.
Bildtext Utställningen Economy Plus.
Bild: Yle/Monica Slotte

Rekreation, fritid, njutning, förströelse och livets vällust löper som en röd tråd genom årets sista utställning på Galleri Elverket.

Det är konstnärerna Karoliina Hellberg och Benjamin Orlow som under en dryg månad visar den gemensamma utställningen Economy Plus i Ekenäs.

Spännande former ställs ut

- Det är första gången som vi jobbar tillsammans, faktiskt. Vi har planerat och prövat och sedan anlitat glaskunniga i Riihimäki, förklarar Karoliina Hellberg.

Hellberg är bosatt i Helsingfors, Orlow i London där han också har studerat. Han arbetar främst inom video, måleri och skulptur.

två personer invid vit vägg
Bildtext Konstnärerna Karoliina Hellberg och Benjamin Orlow.
Bild: Yle/Monica Slotte

- Vi har utforskat materialet och formen, tryckt in romerska mynt för att se vad som händer, berättar Benjamin Orlow.

Föremålen som kan användas bland annat som karaffer, askfat och lyktor för tankarna till välfärd, fest och flärd.

Arbete som konst

För den här utställningen har Benjamin Orlow också arbetat som frivillig på ett vårdhem i Ekenäs. Projektet The body as a domestic animal presenteras i Ekenäs.

Det kan jämföras med immateriella verk av 60-70-talens konceptualister där handlingen i sig utgör själva konstverket. I tidigare delar har Orlow anlitat en Personal Trainer, besökt turistattraktioner, umgåtts med vänner och ätit god mat.

Konstnärerna använder själva uttryck som självförbättring och avslappning. Att ladda om är de nya utopierna.

abstrakt mindre skulptur på utställning
Bildtext Utställningen Economy Plus
Bild: Yle/Monica Slotte

Nyttigt med verklighetsflykt

Konstnärernas teori är att aktiviteter, resor, fritid och speciella föremål är medlen för att kunna leva ett bättre och mer uppfyllande liv. Det gör det lättare att vara mer avslappnad, stressfri, energisk och genom det i slutändan till och med mera produktiv.

- Arbete och vardagsliv kan kännas tungt, men vissa situationer, metoder och platser fungerar som verktyg för att nollställa alla de problem som hängts över oss, säger konstnärerna Hellberg och Orlow.

Hellberg och Orlow upptäcktsreser i den eftersökta och upphöjda "fritidsvärlden" genom att uppleva och i vissa fall återskapa de platser, beteenden och den tillvaro som existerar för att uppnå det eftersträvansvärda; hälsa, lycka, tid att vara sig själv och slappna av.

närbild av tavla
Bildtext Utställningen Economy Plus
Bild: Yle/Monica Slotte

Små tavlor som rymmer mycket

Karoliina Hellberg arbetar främst inom måleri och teckning. Hennes nästan provokativt lättsinniga verk behandlar resor, vackra vyer, utsikter och finrum.

Det råder ofta en sällsam kombination av lugn och förväntan i Hellbergs målningar. Det som vid första anblicken känns tryggt och välbekant, kanske ändå vid en närmare titt, inte är vad det förefaller vara.

Gränserna mellan tid och rum är diffusa och Hellbergs alster visar utan skrupler skönheten i en smakfull borgerlig tillvaro. Hennes verk påminner om stora kolorister såsom Matisse och Gaugin.

Julkort på verkstad

Utställningen pågår 10.12.2016-15.1.2017. Förutom verken i galleriet kommer publiken att kunna ta del i några publika evenemang.

Under Ekenäs Gammaldags julmarknad den 10.12 kl. 11-14 ordnas drop-in verkstaden "Semesterdrömmar" där man får måla sina egna (jul)kort med flytande bläck och akvarell.

Karoliina Hellberg är på plats i Galleri Elverket under verkstaden.

Det är öppet vernissage för utställningen Economy Plus på Elverket i Ekenäs på fredag 9.12 kl.18-20.

Diskussion om artikeln