Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ingen rock utan kvinnor del 3: Då Madonna dök upp i våra vardagsrum

Från 2016
Madonna på scenen sitter i en stol med ena benet över ena armstödet.
Bildtext Madonna.
Bild: EPA / RADU VIOREANU

1980-talet gav världen dess första kvinnliga superstjärna: Madonna. Hon lekte med sexualitet, hade en enorm integritet och förståelse för hur hon skulle nå ut. MTV förde Madonna rakt in i pojk-och flickrummen och hon förändrade popmusiken för alltid.

Den 3:e delen i Svenska Yles serie om kvinnor i musiken handlar om 80-talet.

1980-talet, Reagan, Madonna och Gorba

1980-talet inleddes med en stor chock då John Lennon den 8:e december 1980 sköts ihjäl på öppen gata utanför sitt hem i New York.

Kapprustningen mellan öst och väst fortsatte under första halvan av 1980-talet. 1979 hade Sovjetunionen gått in med militären i Afghanistan och det ökade spänningen mellan främst Sovjet och USA.

År 1985 kom Michail Gorbatjov till makten i Sovjetunionen och det gjorde att läget lugnade ner sig och man kunde till och med inleda nedrustning. Reformerna i Sovjet ledde slutligen till att Berlinmuren revs år 1989 och kommunistregimen föll i flera östeuropeiska länder. Där började nu nationalismen växa.

I Östeuropa och i Sydamerika drabbades man av en ekonomisk kris samtidigt som ekonomin fortsatte att växa i västvärlden. Här kallas den här tiden ofta för det glada 80-talet. Det trots att AIDS och HIV nu blev allmänt kända.

Dator från 1980-talet.
Bild: Wikimedia commons

Datorer blev vanligare och teknologin och elektroniken växte överlag. Det återspeglades även i musiken där både synthar och trummaskiner började användas ungefär lika mycket som mer traditionella instrument.

Synthpop eller hårdrock

Dessa två världar stred sedan mot varandra då man till exempel i Sverige skulle digga antingen synthpop eller hårdrock. Inte bäggedera.

Glam metal och hiphop är musikstilar som blev alltmer mainstream liksom techno och house.

Musikkanalen MTV flimrade till för första gången år 1981 och blev hela decenniets kanske viktigaste globala musikkanal. I och med MTV började det nu även satsas mer på snygga musikvideon.

Michael Jackson var 1980-talets obestridde popkung medan Madonna och Whitney Houston tävlade om drottningtiteln.

Kvinnorna började synas

Även om kvinnliga rockband och –artister hade haft vissa framgångar redan tidigare var det först på 1980-talet som det verkligen skulle ta fart. Det var nu kvinnor allt mer började synas på försäljnings- och hitlistorna världen över.

För Chrissie Hynde blev 80-talet genombrottsdecenniet för hennes band The Pretenders. Eller egentligen hade de slagit igenom redan år 1979 med deras version av The Kinks-låten Stop Your Sobbing. Låten blev en listetta för The Pretenders.

Chrissie Hynde.
Bildtext Chrissie Hynde.
Bild: EPA / DANIEL HAMBURY

Chrissie Hynde kom ursprungligen från Akron, Ohio, men flyttade till London år 1973. Hon jobbade bland annat för musiktidningen New Musical Express och i Malcolm McLarens och Vivienne Westwoods klädbutik SEX före den blev berömd i och med punken och Sex Pistols.

Punken väckte

Och det var just punken som väckte Chrissie Hyndes hunger efter att själv få vara med i ett band och göra musik. Efter att ha spelat i diverse mindre kända sammansättningar startade hon år 1978 The Pretenders.

The Pretenders.
Bildtext The Pretenders.
Bild: Creative Commons / John Keogh

De var som störst under 1980-talet tack vare hittar som Back on the Chain Gang, 2000 Miles, Middle of the Road, Don't Get Me Wrong och Hymn to Her varav samtliga utom den sistnämnda var skrivna av Chrissie Hynde.

Klicka här för att höra "Back On The Chain Gang" med The Pretenders.

I augusti 1980 spelade The Pretenders i New Yorks Central Park. I publiken fanns en viss Madonna som då ännu var helt okänd. Hon blev mäkta imponerad av Chrissie Hyndes självsäkerhet och det gav Madonna både mod och inspiration att själv försöka slå sig fram som kvinna i den så mansdominerade rockvärlden. Vilket hon snart skulle göra. Men inte riktigt ännu.

Hörnsten för new wave

År 1981 kom en skiva som skulle bli något av en hörnsten för amerikansk new wave-musik. Plattan hette Beauty and the Beat och var debuten för tjejgruppen The Go-Go’s. Den toppade den amerikanska albumlistan i flera veckor och det var långt tack vare hittarna We Got The Beat och Our Lips Are Sealed. Beauty and the Beat är en av de mest framgångsrika debutplattorna någonsin.

Klicka här för att höra "Our Lips Are Sealed" med The Go-Go's.

The Go-Go's: Kathy Valentine, Charlotte Caffey, Belinda Carlisle, Gina Schock och Jane Wiedlin poserar vid deras stjärna på Hollywood Walk of Fame.
Bildtext The Go-Go's: Kathy Valentine, Charlotte Caffey, Belinda Carlisle, Gina Schock och Jane Wiedlin poserar vid deras stjärna på Hollywood Walk of Fame.
Bild: EPA/PAUL BUCK

Av medlemmarna i The Go-Go’s har Belinda Carlisle och Jane Wiedlin haft de mest lyckade solokarriärerna. I synnerhet Belinda Carlisle som senare under 80-talet skulle toppa hitlistorna med Heaven Is A Place On Earth.

En av de största rocklåtarna

En av hela decenniets absolut största rocklåtar kom redan år 1982 när Joan Jett & The Blackhearts gav ut sin version av I Love Rock 'n' Roll. The Arrows hade gett ut originalet år 1975, men det var först i Joan Jetts version som låten blev en stor hit.

Klicka här för att höra "I Love Rock 'n' Roll" med Joan Jett & The Blackhearts.

År 1980 startade Susanna Hoffs tillsammans med systrarna Vicki och Debbi Peterson ett band som de kallade The Bangs. De skulle ändå snart ändra namnet till det mer kända The Bangles. Efter ett par år kom basisten Michael ”Micki” Steele med. Hon hade på 1970-talet spelat i en tidig version av The Runaways.

The Bangles live på scenen.
Bildtext The Bangles.
Bild: Wikimedia commons / Alamo25

Det stora genombrottet för The Bangles kom år 1986 med låten Manic Monday som Prince gav dem. De fick även megahittar med Walk Like an Egyptian (1986) och Eternal Flame (1989), men sedan började de dala i popularitet.

Klicka här för att höra "Manic Monday" med The Bangles.

En bidragande orsak till att The Bangles blev populära var att de fick agera förband för Cyndi Lauper på en av hennes turnéer. Lauper var en av 1980-talets mest synliga kvinnliga artister. Hon blandade glatt punkattityd med new wave och pop på ett sätt som ingen annan tidigare hade gjort.

Konvolutet till Cyndi Laupers skiva She's So Unusual.
Bild: Creative Commons/Joe Haupt

Cyndi Laupers första solo-LP She's So Unusual kom år 1983 och det var första gången någonsin som en debutplatta med en kvinnlig artist gav fyra topp-5-hittar i USA: Girls Just Want to Have Fun, Time After Time, She Bop och All Through the Night.

Klicka här för att höra "Girls Just Want to Have Fun" med Cyndi Lauper.

Lauper fick ännu stora hittar med True Colors (1986) och I Drove All Night (1989). Hon har hela tiden varit aktiv inom musiken och fått ett flertal stora utmärkelser.

En av de första MTV-stjärnorna

Cyndi Lauper var en av de första stora kvinnliga stjärnorna på den nystartade musikkanalen MTV och de visade ivrigt hennes visuella videon. Hon har influerat en lång lista med kvinnliga artister som Katy Perry, Alanis Morissette, Britney Spears, Christina Aguilera, Jewel, Pink, Nicki Minaj och Lady Gaga.

Tack vare Girls Just Wanna Have Fun har Cyndi Lauper beskrivits som en feministisk idol. Hur man samtidigt kan vara både lekfull, kvinnlig och tuff. Och det på egna villkor. År 1984 utsåg MTV Girls Just Wanna Have Fun till årets bästa kvinnliga video. Det var första gången det priset delades ut.

Cyndi Lauper deltar i Gay Pride-festivalen i San Fransisco år 2008.
Bildtext Cyndi Lauper deltar i Gay Pride-festivalen i San Fransisco år 2008.
Bild: Wikimedia commons / Bastique

Laupers låt Time After Time har gjorts i över 100 olika versioner av andra artister och True Colors har blivit en låt som HBTQ-rörelsen tagit till sig. Cyndi Lauper har en lesbisk syster och hon har därför flera gånger öppet förespråkat HBTQ-rättigheter. I och med det har Cyndi Lauper blivit något av en gay-ikon. Liksom Madonna.

Madonna Louise Ciccone – sångerska, musiker, låtskrivare, skådespelerska, författare och affärskvinna. Hon kallas ofta för drottningen av pop, har alltid förnyat sig och har influerat mängder med andra artister. Vissa musikkännare har till och med sagt att Madonna är den mest inflytelserika kvinnliga artisten någonsin.

Konvolutet till Madonnas skiva Like A Virgin.
Bild: Creative Commons/Joe Haupt

Madonna skivdebuterade år 1982 och slog igenom stort två år senare med Like A Virgin. Det var i den videon hon började spela med sin sexualitet på ett sätt som skulle göra många uppretade, men ännu fler upphetsade.

Klicka här för att höra "Like A Virgin" med Madonna.

Hon har även använt sig av religiösa symboler i såväl låtar som videon och det har upprört nästan ännu mer än hennes oblyga användande av sin sexualitet.

Det Madonna visade var att en kvinnlig artist inte behövde vara på ett visst sätt, utan kunde göra som hon ville. Madonna levde som hon lärde och det dröjde inte länge innan hon blev en megastjärna – kanske den första kvinnliga sådan någonsin.

I egen kategori

Visst hade det funnits flera framgångsrika kvinnliga artister tidigare, men Madonna var i en helt egen kategori. Och det gjorde hon genom att vara kvinna och verkligen utnyttja sin kvinnlighet.

Madonna har på ett beräknande och medvetet sätt använt sexuella symboler och attribut i allt från sina låttexter och videon till de spektakulära scenshowerna. Hon har tvingat åskådarna att ta ställning till sådant som gäller kvinnlig sexualitet och feministisk styrka.

Madonna på scenen i Göteborg år 2009 med elgitarr mellan benen som en fallossymbol.
Bildtext Madonna i Göteborg år 2009.
Bild: EPA / ADAM IHSE

För Madonna har använt sex nästan som ett vapen. Visserligen ett fredligt och lockande sådant, men hon har ändå med framgång använt det för att avväpna männen och beröva dem deras makt helt enkelt eftersom det gjort dem osäkra på vad de borde göra och hur de borde förhålla sig till hela fenomenet Madonna.

Feministisk ikon

Det här har gjort Madonna till även något av en feministisk ikon. Plus att hon som kanske ingen annan kvinnlig artist före henne tagit den kreativa och ekonomiska kontroll över sig själv som kvinnliga musiker och artister i åratal kämpat för inom en industri som hela tiden varit kraftigt mansdominerad.

Madonna har kallats för USA:s smartaste affärskvinna som väl känner till sina egna styrkor och svagheter och kan anpassa sig därefter. En dynamisk artist och entreprenör som få andra – män som kvinnor. Madonna har flera gånger bevisat att hon på ett unikt sätt känner till musikvärlden, har koll på vart den är på väg och besitter en sällsynt förmåga att snabbt anpassa sig därefter.

Rockens mest kända systrar?

Rockens förmodligen mest kända och hyllade systerpar är Ann och Nancy Wilson i Heart. Gruppen bildades i början av 1970-talet och fick redan i mitten av decenniet några hyvens hittar som Magic Man, Barracuda och Straight On.

Klicka här för att höra "Barracuda" med Heart.

Efter en liten kommersiell svacka i början av 1980-talet skulle det hela ändå vända med fart under senare delen av 80-talet. Då nådde Heart sina största framgångar med listettorna These Dreams, Alone och All I Wanna Do Is Make Love to You.

Systrarna Ann och Nancy Wilson från gruppen Heart.
Bildtext Systrarna Ann och Nancy Wilson från Heart.
Bild: EPA / MICHAEL NELSON

År 2013 blev Heart intagna i Rock and Roll Hall of Fame. Ann och Nancy Wilson beskrevs då som de första kvinnorna som ledde ett rockband och att de var pionjärer som inspirerat andra kvinnor att börja spela elgitarr eller starta ett eget band. Och att systrarna på sitt sätt krossat könsgränserna och startat något av en revolution för kvinnor inom musiken.

Inte bara "söta flickor"

Men 1980-talet var inte bara decenniet då kvinnorna började ta mer plats inom musikvärlden överlag och rockmusiken i synnerhet. Nu började även såväl industrin som musikpressen visa kvinnliga artister mer respekt som just artister och inte enbart som ”söta flickor”.

Ännu i början av decenniet hade musiktidskriften Rolling Stone haft Go-Go’s på pärmbilden enbart iklädda underkläder. Men småningom skulle det sakteligen ändra så att även kvinnliga artister avbildades på tidningspärmarna enligt samma mönster som männen.

Lång väg kvar

Men ännu var det lång väg kvar till lika villkor för män och kvinnor. Den manliga dominansen i rockvärlden var fortfarande mycket stor.

Det här ledde till frustration bland många kvinnliga musiker. Men de fann ett utlopp för den via punken på 70-talet och med hårdrocken på 80-talet.

Ett av de mest betydande tjejrockbanden från den här tiden är brittiska Girlschool.

Girlschool.
Bildtext Girlschool.
Bild: Wikimedia commons / Watt Dabney

Girlschool bildades år 1978 ur resterna av Painted Lady som var ett coverband som bestod enbart av unga kvinnor.

Men för dem var det inget ställningstagande att vara ett kvinnoband. Orsaken till att alla i gruppen var tjejer var att de inte kunde hitta några grabbar som ville lira med dem. Så då blev det naturligt för dem att bilda ett tjejband.

Girlschool gav ut sin debutsingel i december år 1978 och de klassades snart som ett så kallat N.W.O.B.H.M.-band. Alltså New Wave Of British Heavy Metal. Dit räknas även band som Iron Maiden och Def Leppard.

Klicka här för att höra "C'mon Lets Go" med Girlschool.

Lemmy diggade

En som tidigt fastnade för Girlschools musik var Lemmy Kilmister från Motörhead. Han tog dem först med som förband på Motörheads Overkill-turné och senare även på fler turnéer. De spelade även in musik tillsammans, till exempel EP:n St. Valentine’s Day Massacre (1981).

Girlschool med Lemmy på scenen.
Bildtext Girlschool med Lemmy år 2009.
Bild: Wikimedia commons

Lemmy hade även en liten romans med Kelly Johnson, gitarristen i Girlschool. När folk sade att hon spelade okej för att vara en tjej, så svarade Lemmy: “She's better than you, motherfucker!” Och tillade att på en bra kväll spelade Kelly lika bra som Jeff Beck.

Kelly Johnson hoppade av Girlschool år 1984 och avled år 2007 av cancer. De övriga tre medlemmarna från originaluppsättningen fortsätter ännu, men med ny sologitarrist.

Girlschools kommersiella framgångar må ha uteblivit efter mitten av 1980-talet, men de har ändå fortsatt att inspirera andra kvinnliga rockgrupper som amerikanska The Donnas (1993-2012).

Girlschool själva har ändå aldrig gjort något större väsen av att vara ett kvinnligt rockband. De vill helt enkelt bara bli erkända som bra musiker – inte för att de råkar vara kvinnliga sådana.

Kvinnliga singer-songwriters

I mitten och mot slutet av 1980-talet började även kvinnliga singer-songwriters som Suzanne Vega, Tracy Chapman och Tanita Tikaram alltmer slå igenom och på så vis bana väg för fler dylika kvinnliga artister.

Neneh Cherry.
Bildtext Neneh Cherry.
Bild: Wikimedia commons / Kim Hiorthoy

Neneh Karlsson, eller Neneh Cherry som hon är bättre känd som, fick en stor hit med Buffalo Stance åren 1988-89 liksom med debutalbumet Raw Like Sushi. Såväl singel som album närmast dröp av kvinnlig energi och attityd.

Klicka här för att höra "Buffalo Stance" med Neneh Cherry.

Texterna baserade Neneh Cherry på erfarenheter från sin uppväxt och skolgång tillika med erfarenheter av moderskap.

Neneh Cherry framförde Buffalo Stance i tv-programmet Top of the Pops när hon var gravid i sjunde månaden. En journalist frågade henne då om det var säkert för henne att gå upp på scenen och uppträda. ”Naturligtvis!”, svarade Neneh. ”Det är ingen sjukdom”.

Svenska klassiker

I Sverige fick tjejtrion Chattanooga en stor hit år 1982 med Hallå Hela Pressen – en låt man fortfarande ofta kan höra på radion. Året innan fick X-Models en svensk klassiker med Två av oss. Låten var skriven av bandets sångerska Efva Attling som senare skulle bli mer känd som designer.

Klicka här för att höra "Två av oss" med X-Models.

Efva Attling är även känd för att hon är gift med Eva Dahlgren. Hon slog igenom på 1980-talet, men det var i början 1990-talet som hon skulle nå sin kommersiella topp.

Kajsa Grytt från Tant Strul.
Bildtext Kajsa Grytt från Tant Strul.
Bild: Wikimedia commons / Pausch

Ett av de mest betydande banden inom svensk new wave var den nästan helt kvinnliga gruppen Tant Strul där Kajsa Grytt, Malena Jönsson, Liten Falkeholm och Nike Markelius spelade. Tant Strul var som mest aktiva åren 1980-85, men har kommit samman några gånger sedan dess.

Klicka här för att höra "Som Änglarna" med Tant Strul.

Magert i Finland

I Finland var det fortfarande litet magert med kvinnliga rockare på 1980-talet. Här var det ännu långt schlager som gällde. Men det fanns förstås undantag. Ett sådant var bandet Ilona som till största delen bestod av kvinnor. Ilonas största hit var Kesäpano från år 1987.

Klicka här för att höra "Kesäpano" med Ilona.

Men det var ändå år 1984 som skulle bli något av en milstolpe inom finländskt rockliv. Då kom nämligen det allra första musikalbumet med en helt kvinnlig rockorkester. Bandet var Tavaramarkkinat och skivan hette Tilikirja.

Klicka här för att höra "Kevät" med Tavaramarkkinat.

Tavaramarkkinat gav ut enbart en skiva till och deras sista singel – Kevät – blev något av en klassiker som fortfarande är populär. Den är skriven av Liisa Akimof som senare även blev känd med sitt band Akimowskaja Sisters & Bros. och som soloartist. Idag ägnar hon sig åt att producera tv-program med sin firma Production House.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln