Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Var är posten, undrar allt fler Borgåbor – Posten medger stora problem

Från 2016
Uppdaterad 09.12.2016 08:44.
Birgitta Jern vid sin postlåda
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Eftermiddagsposten delas inte ut alla dagar i veckan i Borgå, varför? Så lyder den vinnande frågan i den senaste omröstningen av Nyfiken på Östnyland.

Birgitta Jern har den senaste tiden många gånger förgäves sökt efter post i sin postlåda. Hon bor i Gamla stan i Borgå och har noga koll på sin post.

- Jag beställer flera veckotidningar och får också en hel del kort och brev. Posten är en viktig sak för mig.

I över en månads tid har postutdelningen uteblivit på måndagar eller tisdagar. Den här veckan både på måndagen och onsdagen.

- Det känns lite förnedrande då man vet att Posten har sparkat folk och säger att de kan komma och kratta min gård, men någon post får jag inte i min låda, säger Jern

postlucka
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Många av hennes vänner och bekanta har liknande erfarenheter av postutdelningen i Borgå. Birgitta Jern har vänt sig till Posten. Svaret hon fick övertygar inte:

”Vi söker målmedvetet efter lösningar för att på ett högklassigt och samtidigt kostnadseffektivt sätt kunna anpassa vår verksamhet efter kundernas behov. Vi gör ändringar i ditt område och detta har orsakat förseningar i postutdelningen. Vi gör allt för att normalisera utdelningen snarast och vi beklagar situationen.” Undertecknat Kundtjänst, Posti Ab.

- Deras svar är väldigt luddigt. Vi får väl bara vänta och se vad det betyder i praktiken. Ibland har posten delats ut på kvällen.

Mera konkret är Tony Veevo, förman vid postterminalen i Borgå.

- Vi har haft stora problem med postutdelningen i delar av Borgå de senaste två veckorna. Det är klart att vi ska och bör dela ut posten fem dagar i veckan.

Enligt Veevo är det många faktorer som orsakar problem med postutdelningen. Posten har nyligen infört ett nytt postsorteringssystem, som ännu inte helt är inkört. Dessutom har många postutdelare i Borgå varit sjukskrivna.

En orange andraklasspostlåda och en blå förstaklassbrevlåda.
Bild: Miki Wallenius / Yle

Vid månadsskiftet är mängden med post också större än vanligt.

- Det finns områden där vi har misslyckats och inte har kunnat dela ut posten under några dagars tid. Så ska det förstås inte vara. Vi ser nu över vår personalstyrka.

Han hoppas på att postutdelarna ska få arbetsro.

- Alla våra postutdelare gör sitt bästa och de behöver nu arbetsro. Att diskutera postutdelningen med dem leder inte så långt. Kontakta hellre då vår kundservice.

Diskussion om artikeln