Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Infantinos svar: ”Har stort stöd för 48 VM-lag”

Från 2016
Gianni Infantino vill se 40 lag i fotbolls-VM.
Bildtext Gianni Infantino är övertygad om att fler VM-lag kommer att göra fotbolls-VM bättre.
Bild: EPA

Kommer Fifa att förändra utformningen av fotbolls-VM rejält? Enligt ordföranden Gianni Infantino finns ett utbrett stöd för den nya strukturen.

Redan under sin valkampanj framförde Gianni Infantino att han vill förändra fotbolls-VM och utvidga mästerskapet. Förra vintern valdes Infantino och i onsdags rapporterade nyhetsbyrån AFP att Infantino har arbetat fram ett förslag.

Förslaget, som ska presenteras när Fifas styrande organ samlas efter nyår, utgår från att 48 lag spelar i fotbolls-VM. Det är en utvidgning med 16 lag. De 48 lagen ska placeras ut i 16 trelagsgrupper och de två främsta går vidare till sextondelsfinal.

– Jag har fått stort stöd för det. I Asien är alla för en utvidgning och de allra flesta vill ha 48 lag, säger Infantino.

"Alla matcher blir viktiga"

I dagsläget spelar 32 lag i VM. Europa har tretton av de platserna, medan exempelvis Asien och Sydamerika bara har fem platser. Hur många platser som varje världsdel ska få finns det inga uppgifter om just nu.

Tidigast 2026 väntas Infantinos VM-förslag bli aktuellt att använda. Schweizaren säger att han har inspirerats av hur Uefa har utvidgat fotbolls-EM från 16 till 24 lag.

– Med fler lag i VM kommer kvalitén att öka. Alla matcher blir viktiga, det kommer inte att finnas några betydelselösa matcher.

Diskussion om artikeln