Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tsunamivarning Stilla havet hävs

Från 2016
Uppdaterad 08.12.2016 23:12.
En karta som visar var Salomonöarna ligger.

Ett kraftigt jordskalv med magnituden 7,8 har skakat Salomonöarna. Den tsunamivarning som utfärdades för öarna i området har nu hävts.

Tsunamivarningen hävdes sedan man bara kunnat observera små tsunamivågor.

Varningen gällde Salomonöarna, Vanuatu, Papua Nya Guinea, Nauru, Nya Kaledonien, Tuvalu och Kosrae. Också Hawaii låg i riskzonen, med den varningen hävdes snabbt.

Myndigheter på Salomonöarna rapporterar att hus har kollapsat i byar på ön Makira. Inga rapporter om skadade eller döda har kommit in.

Seismologen Reynir Bödvarsson vid Uppsala universitet säger till Sveriges radio att skalvet var tillräckligt kraftigt för att generera en tsunami, men att det knappast blir enorma skador.

- Den är inte så kraftig att tsunamin är av största sort som omfattar till exempel hela Stilla havet. Min första bedömning av det här är att det kan vara så att människor kommer till skada, men det är inte frågan om tusentals eller tio- eller hundratusentals, inte alls.

Jordskalvet inträffade 4:40 på morgonen lokal tid, 19:40 finsk tid. Epicentret ligger strax intill ön på ungefär 40 kilometers djup.

Salomonöarna ligger i den så kallade Eldringen där många vulkaner och jordbävningar förekommer.

Diskussion om artikeln