Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Enorma förändringar för Esboskolor: Smedsby läggs ner, Bemböle och Lagstad slås ihop

Från 2016
Uppdaterad 09.12.2016 09:06.
Klocka på skolvägg i rödtegel.
Bildtext Smedsby skola i Esbo.
Bild: Yle Victoria Wirén

Tre Esboskolor ser ut att försvinna i sin nuvarande form inom några år. Förslaget är att Smedsby skola läggs ner och Bemböle skola slås ihop med Lagstads skola. Rödskogs skola ska flytta till Kalajärvi skolas lokaler.

Det här kom fram på Esbo stads informationstillfälle på torsdag kväll.

Upprörd stämning

Stämningen på diskussionstillfället var tidvis rätt upprörd, speciellt för att föräldrarna inte riktigt visste vad de diskuterade. Tjänstemännen ville inte avslöja innehållet i förslaget före det publiceras på fredag. Nämnden Svenska rum ska behandla det på sitt möte 15.12.

Flera nämndmedlemmar var å sin sida upprörda för att nämndmedlemmarna inte blivit inbjudna till diskussionstillfället. Projektplanerare Vera Schulman uppgav att det berodde på en teknisk miss.

Till slut tog SFP:s fullmäktigeledamot Mikael Eriksson till orda och uppmanade tjänstemännen att lägga fram förslaget. Först sade bildningsdirektör Sampo Suihko nej. Plötsligt dök förslaget ändå upp på väggen och många föräldrar började fota febrilt det förslag många bävat för: Smedsby, Rödskog och Bemböle kommer alla att försvinna i sin nuvarande form om förslaget går igenom.

Smedsby stängs 2021, de andra flyttar 2018

Enligt förslaget skulle Smedsby stängas år 2021 när Monikko i Alberga är färdigt. Monikko är namnet på den tvåspråkiga skolbyggnaden som ska stå klar då, namnet på själva skolorna är ännu oklart.

Exakt var barnen från Smedsby ska placeras är inte klart, tjänstemännen nöjde sig med att säga att "skolor som är geografiskt nära" kommer på fråga. Många föräldrar ondgjorde sig över tågordningen: att först fatta beslut om att stänga en skola och först efteråt fundera på var man ska placera eleverna.

Bemböle skola, förskola, kompletterande dagvård och eftermiddagsverksamhet skulle sammanföras med Lagstads skola från och med augusti 2018.

Samtidigt föreslås det att Rödskogs skola och eftermiddagsverksamhet, samt förskola och kompletterande dagvård flyttar in i Kalajärvi skolas lokaler, också det från augusti 2018.

Diskussion om artikeln