Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ingen omfattande jour i Vasa? Då blir restiden lång för österbottningarna

Från 2016
Uppdaterad 09.12.2016 10:40.
Restiden från olika håll i Österbotten till närmaste sjukhus med omfattande jour
Bild: Yle/Google

Betydligt längre resor är ett resultat om Vasa centralsjukhus förlorar sin omfattande jour. Svenska Yles analys visar att 85 000 österbottningar får över en timme längre väg om de istället ska ta sig till Seinäjoki.

Analysen bygger på uppskattningar gjorda med Googles karttjänst. Vi delade in de bebodda delarna landskapet Österbotten i dryga 3 000 rutor på en kvadratkilometer var. För varje ruta räknade vi sedan ut hur länge det tar att köra till centralsjukhusen i Vasa och Seinäjoki. Körtiderna är uppskattningar men ger en fingerkänsla om hurdana skillnader det kan handla om.

Om österbottningarna måste ta sig till Seinäjoki istället för Vasa är resultatet tydligt. En förkrossande majoritet får längre väg till den omfattande jouren. Av dryga 180 000 invånare i landskapet är det bara 7 300 vars resa är snabbare till Seinäjoki.

Hela 85 000 personer får över en timme längre väg om Seinäjoki är enda alternativet. Det handlar främst om personer som bor i Vasa och stadens kranskommuner. På till exempel Replot ersätts en halvtimmes väg till Vasa med en och en halv timme till Seinäjoki.

Så fungerar kartan

Genom att klicka på rutorna i kartan överst i artikeln kan du se mera information om restiderna. De gula och röda nyanserna innebär att vägen blir länge till Seinäjoki än till Vasa. Ju mörkare röd, desto längre är restiden. Blåa nyanser betyder i sin tur att restiden är kortare till Seinäjoki.

I gränstrakten i de norra och södra delarna av landskapet kan vägen bli kortare till ett annat av de sjukhus som får behålla de omfattande jourtjänster (Uleåborg eller Björneborg). Detta har inte beaktas i analysen. Analysen utgår också från att Karleby, i enlighet med regeringens förslag, förlorar sin omfattande jour.

Restid till Seinäjoki jämfört med Vasa
RestidAntal personer
Över 30 min snabbare700
0-30 min snabbare6900
1-30 min långsammare68500
31-60 min långsammare19700
Över 60 min långsammare85000

Kartan togs bort 11.1.2022 då den inte längre fungerar tekniskt.

Diskussion om artikeln