Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps arbetsminister motsätter sig att minimilönen höjs till 15 dollar

Från 2016
Uppdaterad 09.12.2016 06:58.
Donald Trump och Andrew Puzder i samtal.
Bildtext Donald Trump och Andrew Puzder.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Den tillträdande presidenten Donald Trump har valt Andrew Puzder, vd:n för ett företag som driver flera snabbmatskedjor, till arbetsminister. Puzder är känd som en högljudd motståndare till försöken att höja minimilönen i USA till 15 dollar.

Andrew Puzder har motsatt sig flera andra av Obamaadministrationens ansträngningar att förbättra de anställdas situation på arbetsmarknaden, bland annat strävan att utvidga tillgången till övertidsersättning. Puzders motargument har varit att dessa åtgärder skadar småföretag, som sedan övergår till att använda robotar i stället för människor och att det i slutändan leder till att lågutbildade anställda förlorar jobbet.

Trump tog fasta på just dessa uttalanden när han motiverade sitt val. “Han kommer att rädda småföretagen från den krossande bördan av onödig reglering som hindrar att det skapas fler jobb och gör att lönerna hålls nere”, sade Trump i ett uttalande.

Liksom Trump har Puzder sagt att han inte motsätter sig en höjning av minimilönen i sig, men att höja den till 15 dollar anser han är alldeles för mycket.

Framgångsrik och förmögen affärsman

En annan orsak bakom valet av Puzder kan ha varit att Donald Trump och Andrew Puzder har mycket gemensamt. Puzder är liksom Trump en framgångsrik och förmögen affärsman som har en benägenhet att göra populistiska uttalanden och som inte är rädd för att framstå som politiskt inkorrekt.

Ett exempel var när han upprepade gånger fått kritik för att han i åratal använt lättklädda kvinnor i sin reklam för Carl's Jr., en av snabbmatskedjorna som han är vd för. När medier under åren ställt honom mot väggen har den blivande arbetsministern varje gång svarat ungefär så här:

- Jag älskar vackra kvinnor som äter hamburgare i bikini. Jag tycker det är väldigt amerikanskt.

I november visade Puzder återigen prov på sin frispråkighet när han på nyhetskanalen Fox News tillfrågades om vad han skulle tycka om att jobba i Trumps kabinett.

- Jag tycker det skulle vara det roligaste man kan göra med kläderna på, var hans svar.

Blandade reaktioner

Reaktionerna på utnämningen av Andrew Puzder var blandade. Kritikerna oroade sig för att flera arbetsmarknadspolitiska reformer kommer att rivas upp. Men de som hyllade valet såg det som positivt att arbetsministern förstår sig på de utmaningar som företagare står inför. Puzder har fått beröm för att under sin tid som vd lyckats med att bland annat lyfta snabbmatskedjan Hardee's ur en svacka.

Det är oklart hur Trumps kärnväljare kommer att reagera på utnämningen. Trump fick i presidentvalet ett starkt stöd från många låginkomsttagare.

Trump själv är uppenbart nöjd med sina utnämningar så här långt. Han uppträdde i går för en entusiastisk skara supportrar under sin tackturné, som nu anlänt till Iowa.

- Vi håller på att bygga upp det bästa kabinettet som det här landet någonsin haft, sade Trump.

Diskussion om artikeln